Gratis zelfverdedigingscursus voor studenten in 'onveilige' buurt

Een aantal studenten in Amsterdam-Oost kreeg vandaag een gratis zelfverdedigingscursus. De cursus wordt aangeboden nadat vorige maand een vrouw in de buurt van een groot studentencomplex werd verkracht. Sindsdien voelen veel bewoners zich erg onveilig.

"Ik ben drie weken geleden aan de H.J.E. Wenkenbachweg komen wonen. Ik voelde me heel veilig, maar nu niet meer", vertelt de 20-jarige Manon. "Toen dacht ik: misschien moet ik gewoon meedoen aan de cursus, zodat ik me wat fijner kan voelen in mijn woning."

Manon: "Ik denk dat ik niet was gegaan als ik er heel veel geld voor had moeten betalen, omdat ik er toch een beetje cynisch over was. Nu dacht ik: ik ga het gewoon een keer proberen, wat heb ik te verliezen?"

'Ik voelde me niet meer zo veilig, dus daarom deze cursus'

Eerder werd in Amsterdam-Oost al een 'samenfietsplan' opgezet voor studenten die zich onveilig voelen. Op de Facebook-pagina kunnen studenten een oproep doen voor een fietsmaatje, zodat niemand alleen naar huis hoeft te rijden.

Borrel

Stadsdeel Amsterdam-Oost laat al weten dat er maatregelen zijn genomen bij het studentencomplex; zo zijn er camera's opgehangen en is de verlichting aangepast. Ook wordt er nu wekelijks een borrel georganiseerd om het gevoel van samenzijn te versterken.

Het stadsdeel juicht de zelfverdedigingscursus toe en wil mogelijk zelfs een bijdrage leveren . "We bekijken of we de cursus breder beschikbaar kunnen maken", laat veiligheidscoördinator Lucien Stöpler weten. Ook kijkt de gemeente of ze samen met de politie en gebiedsbeheerders alle studentenhuizen in Amsterdam langs kunnen gaan om onder meer de veiligheidssituatie te bekijken.

Studenten die aan de rand van steden wonen, krijgen volgens studentenverenigingen vaak met onveilige situaties te maken. Studentenunie ASVA (Amsterdam) en Vidius (Utrecht) openden in de afgelopen weken een meldpunt om het aantal klachten te verzamelen.

Bij de ASVA kwamen binnen twee weken tientallen meldingen binnen van ongeruste studenten. "Onveilige studentenwoningen, een omgeving die niet veilig is, inbraken, rare figuren die over straat lopen: een algeheel gevoel van onveiligheid op de plek van wonen", vertelt Xandra Hoek van de ASVA. "Wij horen dit soort verhalen al jaren, maar ze worden altijd als incidenten gepakt. Daardoor komt het probleem steeds weer terug."

Hoek hoopt dat met het in kaart brengen van alle meldingen, er in structurele oplossingen gaat worden gedacht. "Het is natuurlijk erg dat dit soort meldpunten moeten worden opgericht, maar ik ben blij dat het probleem nu wordt erkend:, zegt Hoek. "Ik hoop dat andere studentensteden volgen. Utrecht en Amsterdam zijn niet de enige steden waar studenten dit probleem hebben."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Intussen proberen de studenten in Amsterdam dus met een zelfverdedigingscursus aan het probleem te werken. De vraag is natuurlijk: helpt het? "Ik denk dat dit zeker helpt", vertelt Manon. "Maar ik denk wel dat er meer voor nodig is dan twee uurtjes oefenen om straks rustig en kalm te blijven als je wordt aangerand."

Deel artikel: