NOS Op 3
NOS

Vroeger - start polygoonstem - toen we nog geen mobiel internet hadden, sterker nog, niet eens mobiel konden bellen, zag je ze op veel plekken op straat. De telefooncellen. En ze zijn er nog steeds, op vijf plekken om precies te zijn. Dus zochten we ze op.

Nog even een opmerking vooraf: mocht je ergens een nog werkende klassieke telefooncel zien die wij niet hebben genoemd, dat kán kloppen. Volgens RBL Telecom, de beheerder van de telefooncellen, worden die binnen zeer korte termijn verwijderd. 

Dat gebeurt bijvoorbeeld in Leeuwarden, Groningen, Zandvoort, Bergen, Den Helder, Nijmegen en in Zeeland. Deze cellen zijn niet opgenomen in de lijst.

Deventer

Hier stonden ooit drie cellen Google Maps

We beginnen in het oosten van het land, in Deventer. De staat van de telefooncellen in ons land is af te lezen aan dit hokje. 

Een sticker van een ouderwetse telefoonhoorn probeert de naam van de vorige beheerder (KPN Telecom) te verhullen. Als je de hoorn van de haak haalt hoor je gepiep. Die doet het dus nog. Aan de aftekening op de grond is te zien dat twee broedertelefooncellen inmiddels plaats hebben moeten maken.

Dit is hoeveel mensen de telefooncel in een half uur gebruikten (spoiler: nul)

Kerkrade

Eén van de laatste vijf ouderwetse telefooncellen die nog in ons land staan Google Streetview

Ingeklemd tussen een muur van jaren 60-flats en Café Rolduc, lijkt deze telefooncel recenter te zijn gebruikt. Hij staat in de Zonstraat. En dat deze cel onder de naamgever van zijn straat te lijden heeft gehad kun je zien aan de matheid van de groene verf. 

Wie was het die hier voor het laatst belde? Of misschien de instructie in de cel gebruikte om een sms te sturen? Een cafébezoeker (met een slokje te veel op) op zoek naar vervoer? 

Weten mensen nog wel wat een telefooncel is?

Den Bosch

Wie het station uitloopt, ziet zomaar twee cellen staan Google Maps

Op naar het centrum van telefooncellenland: Den Bosch. Want nergens vind je nog zoveel cellen bij elkaar. Niet één, maar twee. TWEE! Da's dus 40 procent van alle telefooncellen in Nederland. 

Misschien zijn het er wel twee om een beetje te kunnen concurreren met de brievenbussen. Daarvan staan er namelijk ook twee, al vallen die met hun oranje uitstraling wat meer op dan de twee grijze driehoeken waar een telefoon in hangt.

Op het hoogtepunt, nog voor de mobiele telefoon, stonden er duizenden telefooncellen op straat:

Leiden

Het eindstation van onze reis is in Leiden. Station Leiden. De enige van de vijf cellen waar geen deur inzit. Niet dat die er uit gesloopt zijn, het model is gewoon wat recenter. 

Dat betekent wel dat regen en wind vat hebben op de hoorn. Maar dat lijkt niet een heel groot probleem, dat wordt het pas als je de telefoon zou willen gebruiken. Dat lijkt ook hier alweer even geleden.

In Leiden staat een telefooncel zonder deuren NOS

Bovenstaand artikel gaat specifiek over de laatste vijf klassieke telefooncellen. Er zijn nog wel meerdere openbare plekken met een telefoon in reclamezuilen, 261 in totaal.

Aantal telefooncellen in reclamezuilen

Gemeente
Alkmaar
12
Amstelveen
12
Apeldoorn13
Bergen op Zoom6
Beverwijk3
Breda29
Delft12
Den Haag73
Dordrecht10
Ede8
Emmen14
Geldrop-Mierlo4
Gemert-Bakel3
Haarlem14
Helmond7
Oss5
Roermond8
Valkenswaard4
Weert9
Westland10
Zwolle5
Eindtotaal261

STER reclame