NOS Op 3
AFP

Verbinden met gratis draadloze netwerken waarvan je niet zeker weet of ze wel veilig zijn. Misschien herken je 't, als je bijvoorbeeld tijdens je vakantie in ieder café verbinding maakt. No worries, onderzoekers van beveiligingsbedrijf Avast hebben aangetoond dat zelfs de beste techjournalisten zich er schuldig aan maken.

Wat deden de onderzoekers? Deze week is in Barcelona het Mobile World Congress, dus vlogen tech-experts van over de hele wereld daarheen. Die experts moesten zich voor dat congres aanmelden bij een balie op het vliegveld. Avast zette daar neppe wifi-netwerken op: 'Starbucks', 'Airport_Free_Wifi_AENA' en 'MWC Free WiFi'.

Wat zie je dan?

Marina Ziegler, woordvoerder van Avast vertelt: "Natuurlijk waren het niet alleen bezoekers van het congres die verbonden waren met onze wifi-netwerken, maar het waren er wel veel, omdat het signaal op z'n sterkst was rond de aanmeldbalie."

"We hebben de data die we konden lezen niet opgeslagen in verband met privacy van de gebruikers, maar bij onze stand op het congres bootsen we wel na wat we zouden kunnen zien." 

Hieronder zie je een voorbeeld dat we van Avast kregen:

Avast / NOS

Kunnen ze m'n appjes lezen?

Joost Schellevis, techredacteur bij de NOS, legt uit: "Als de apps die mensen gebruikten op het onbeveiligde wifi-netwerk goed versleuteld waren, heeft Avast alleen kunnen zien dat ze die apps gebruikten, maar niet wie je wegswipete op Tinder of met wie je chatte op Facebook, of wat er in je mailtjes stond."

STER reclame