Eerste vluchtelingenhulpvlucht vertrekt naar Lesbos

Vanaf vandaag gaat er iedere week een directe vlucht van Schiphol naar Lesbos. Niet voor een zonnige vakantie op het Griekse eiland, maar om vrijwilligers te vervoeren die vluchtelingen willen helpen. Omdat er in deze tijd van het jaar maar weinig vluchten die kant op gaan, heeft een stichting geregeld dat dat toch gebeurt.

"Vakantie vieren kan altijd, nu kunnen we iets betekenen voor de medemens, eindelijk", zegt vrijwilliger Nick van Benthem vlak voor vertrek op Schiphol. "We gaan dit gewoon doen. Geld, oppas, vrij nemen van werk, dat maakt me niet zo veel uit. Je wilt wat betekenen."

'Maakt me niet zo veel uit wat ik ga doen straks'

"In de wintermaanden kun je niet direct naar Lesbos vliegen en het is erg duur", zegt woordvoerder Adil Ezimrane van stichting Movement on the Ground. Met de luchtbrug die Transavia heeft opgezet, kun je voor 210 euro op en neer. En er zijn reisorganisaties die hebben geregeld dat vrijwilligers er goedkoper kunnen verblijven.

Een van de mensen achter Movement on the Ground is Johnny de Mol. Hij vliegt ook mee: "In september was ik voor het eerst op Lesbos en toen viel me op dat de vrijwilligers die daar waren, vooral mensen waren die het zelf niet echt konden missen. Daarom hebben we dit opgezet, in de hoop dat het tijd en geld voor ze scheelt."

'Situatie op Lesbos verandert elke dag'

Er zijn namens Movement on the Ground al vrijwilligers aan het werk op het eiland. Die ruimen bijvoorbeeld de stranden op waar vluchtelingen aan land zijn gekomen. En met ingezameld geld is een reddingsboot gekocht om mensen in de problemen te helpen.

  • Facebook / Movement on the Ground
    Vrijwilliger Laura haalde reddingsvesten van de stranden waar vluchtelingen aan land kwamen.
  • Facebook / Movement on the Ground
    Gearriveerde vluchtelingen krijgen een knuffel van een van de vrijwilligers van Movement on the Ground.
  • Facebook / Movement on the Ground
    Johnny de Mol is een van de drijvende krachten achter Movement on the Ground.
  • Facebook / Movement on the Ground
    Met ingezameld geld heeft Movement on the Ground een reddingsboot gedoneerd aan een reddingsorganisatie.
  • Facebook / Movement on the Ground
    De reddingsboot op de zee bij Lesbos. Als een boot met vluchtelingen in nood is, komt de reddingsboot in actie.

Maar komen er dan niet te veel mensen naar het eiland? Volgens lokale autoriteiten zijn er nu geen extra handen nodig, maar binnenkort - als het warmer wordt - misschien wel weer. Nu zijn 120 hulporganisaties en vrijwilligersgroepen actief op het eiland. Hoeveel individuele vrijwilligers er lopen, is niet bekend.

De burgemeester van Lesbos wil dat veranderen en ervoor zorgen dat iedere vrijwilliger zich registreert bij aankomst. "Zo kunnen we de hulp beter coördineren", zegt een woordvoerder van de burgemeester. "Nu zie je dat vrijwilligers overal en nergens tenten voor vluchtelingen opzetten. Daar zijn de locals natuurlijk niet blij mee."

"Wij willen de vrijwilligers niet in het diepe gooien. Het zijn geen ramptoeristen", zegt Adil van Movement on the Ground. "Via ons kun je concreet werk doen. Van het maken van een warme maaltijd tot het uitdelen van rugzakjes met kinderspullen."

Deel artikel: