NOS Op 3
NOS

De spreekbeurt van Guusje uit Amersfoort zit erop. Het zat er al een beetje in (de aankondiging is bijna 200.000 keer gedeeld), haar juf gaf haar een 'hele dikke goed'. Guusje deed haar spreekbeurt over 'sociale media'. Om de kracht daarvan aan te tonen, vroeg ze Facebookers om een bericht te delen. 

En dat heeft ze geweten, vertelt ze aan het Jeugdjournaal:

'Tussen acht uur 's avonds en half negen ging het heel snel'

Veel internationale media gingen met de post van Guusje aan de haal. Tot aan Thailand en Japan toe. Gisteravond werd daarom onverwachts een extra kopje toegevoegd aan haar presentatie: 'het sociale media-experiment'. 

Hoe viral ging Guusje?

De 'hele dikke goed' heeft Guusje niet alleen te danken aan haar post die viral ging. Inhoudelijk was de spreekbeurt ook sterk, vond haar juf.

In haar presentatie kwam onder meer het gevaar van sociale media aan bod. Zo vertelde Guusje dat het niet handig is om emotioneel te reageren als je iets hoort of ziet. "Denk even tien keer na als je bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt, voordat je iets op internet zet. Straks heb je er de rest van je leven last van."

Guusje is blij dat haar actie positief heeft uitgepakt, maar beseft dat het ook anders kan lopen. "Ik heb nu een leuke foto op sociale media gezet die heel vaak gedeeld wordt, maar stel ik zet een verkeerde foto op sociale media, die kan dan ook heel erg de wereld rond verspreiden. Dat is dan niet zo leuk."

De Facebookpost die viral ging Facebook

Het experiment was een idee van haar moeder. Zij zag op Facebook eerder zulke deelberichten voorbij komen. De juf stemde in om de oproep van Guusje te delen. "Toen ging het eigenlijk iets te snel en werd het te bizar", zei de leerlinge uit groep 7A vanochtend bij Giel op 3FM.

Denk even tien keer na als je bijvoorbeeld liefdesverdriet hebt.

Guusje

De klasgenootjes van Guusje hebben nu het idee dat ze met een beroemdheid in de klas zitten. "Dit zie je altijd in het buitenland, maar ik had niet verwacht dat het ook in Nederland kon", zegt een meisje uit haar klas.

Guusje heeft ook nog een advies voor iedereen. "Kijk uit wat je op sociale media plaatst en denk na voordat je iemand toevoegt als vriend."

'Het is niet leuk als je stom gaat doen tegen iemand'

STER reclame