NOS Op 3
EPA

Frontman Jesse Hughes van de rockband Eagles of Death Metal zegt dat het bloedbad in het Parijse theater Bataclan voorkomen had kunnen worden als mensen wapens konden dragen. Hij vindt dat het strenge wapenbeleid in Frankrijk het voor de terroristen juist makkelijker heeft gemaakt om het bloedbad aan te richten.

Hughes is met zijn band terug in Parijs om het concert van 13 november af te maken. Die avond zagen zij met eigen ogen dat 89 mensen werden doodgeschoten door terroristen.

Totdat niemand meer een wapen heeft, zou iedereen toegang tot een wapen moeten hebben.

Jesse Hughes, frontman van Eagles of Death Metal

"Heeft het wapenbeleid van de Franse regering ervoor gezorgd dat iemand niet doodging in Bataclan?", zegt Hughes tegen de Franse televisiezender i-Télé. "Als iemand daar 'ja' op kan antwoorden, zou ik dat graag willen horen."

In het interview noemt Hughes de politie-eenheden die de aanslagplegers uiteindelijk konden stoppen de meest moedige mannen die hij ooit heeft gezien. "Zij konden de terroristen alleen stoppen met hun wapens", zegt Hughes. 

"Ik weet dat mensen het niet met me eens zullen zijn, maar totdat niemand meer een wapen heeft, zou iedereen toegang tot een wapen moeten hebben. Ik heb nog nooit iemand dood zien gaan die een wapen had. Ik zag mensen doodgaan die misschien gered konden worden. Ik weet het niet, maar ik hoop het."

Hughes benadrukt wel dat het terugkeren van de band in Parijs geen politiek pleidooi is voor veranderingen in het wapenbeleid van Frankrijk.

U2

In december traden de bandleden van Eagles of Death Metal al op in Parijs. Ze verschenen als verrassingsact op het podium tijdens een optreden van U2. 

Eerste optreden Eagles of Death Metal na de aanslagen in Parijs

STER reclame