Deze partijen zitten aan tafel

Matchfixing fixen; 't is niet makkelijk

Matchfixing: wat doe je eraan? Dat is de vraag waar het vandaag allemaal om draait in Den Haag. Een hele club mensen zit bij elkaar om te bespreken hoe dit probleem in de voetbalwereld moet worden aangepakt.

"Het doel van vandaag is eigenlijk dat Kamerleden inzicht krijgen in hoe groot het probleem is, hoe urgent en hoe matchfixing heeft kunnen gebeuren in Nederland", zegt NOS-verslaggever Edwin Schoon. Hij volgt het gesprek.

"Vandaag is eigenlijk pas het begin. Iedereen is op zoek naar de middelen om matchfixing op te lossen, want het is heel moeilijk aan te tonen of wedstrijden worden gemanipuleerd."

Gijs de Jong: ook Nederland niet immuun voor matchfixing

Een taskforce, die bestaat uit sportbonden, experts, onderzoeksjournalisten en bestrijdende instanties (zoals het OM en de Lotto) proberen vandaag te kijken wat er nodig is om matchfixing aan te pakken.

Tot nu toe gaat het gesprek vooral over hoe matchfixing heeft kunnen gebeuren.

NOS-verslaggever Edwin Schoon

"Vooral het juridische aspect is belangrijk", vertelt Schoon. "Op dit moment is het heel lastig om betrokkenen te vervolgen. Daar is geen wetgeving voor, dus via allerlei kronkelwegen wordt dat wel geprobeerd, maar wetgeving gaat hier zeker wel bij helpen."

PvdA en VVD vinden het op dit moment nog niet nodig om een verbod op matchfixing expliciet in de wet op te nemen.

Budget

De vraag is of er ook budget wordt vrijgemaakt: "Het geld voor de aanpak moet uit het potje van het ministerie voor Volksgezondheid komen en we weten niet hoeveel geld de minister ervoor over heeft", zegt Schoon. "Is dit wel het grootste probleem op dit moment?"

Deel artikel: