Ongure types rond campussen: studenten slaan alarm

Studenten die aan de rand van steden wonen, krijgen volgens studentenverenigingen vaak met onveilige situaties te maken. Er hangen ongure types rond de panden, er vinden veel inbraken plaats en er worden studenten aangerand. De Amsterdamse studentenvereniging ASVA luidt nu de noodklok en opent een meldpunt.

Met het meldpunt wil ASVA aantonen dat het "niet om incidenten maar om structurele problemen gaat". Rond de jaarwisseling was er in Amsterdam een reeks inbraken bij een studentencomplex buiten de stad. Eind januari werd een studente verkracht op de J.E. Wenckebachweg in Amsterdam, in de buurt van het complex waar ze woont.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

ASVA-voorzitter Xandra Hoek wil met de reacties van het meldpunt voor overleg naar de gemeente Amsterdam en de woningcorporaties. "Het is een probleem dat al langer speelt op veel campussen in Amsterdam. We willen nu in kaart brengen hoe groot het probleem werkelijk is."

Lang niet alle ervaren overlast wordt bij de politie gemeld. "Als er een vaag figuur op straat voor een complex rondloopt, kun je de politie niet altijd inschakelen. Die persoon mag daar lopen - hoewel het sommigen toch een onveilig gevoel kan geven. We willen deze studenten een plek geven waar ze hun verhaal kwijt kunnen."

Slechte straatverlichting

Veel studentencomplexen staan in buitenwijken omdat er de ruimte voor is, het vaak in de buurt van de campus ligt en de huren er relatief laag zijn. Deze buurten zijn vaak niet de meest veilige volgens Hoek.

"De straatverlichting is er vaak aan de slechte kant. Op de Wenckebachweg wordt nu gebouwd en daardoor is het 's nachts pikdonker." De eerste meldingen komen al binnen bij het meldpunt. Zodra er meer meldingen zijn, wil de ASVA met de gemeente in gesprek. "Dat geven we een paar weken de tijd. Dan gaan we in gesprek."

Spookcampus de Uithof

Ook in Utrecht bestaan er zorgen, al gaan die niet over slechte verlichting. Op campus de Uithof, die buiten de stad ligt, is het na vijven uitgestorven. Voorzitter Pijke Dorrestijn van studentenunie Vidius: "Er is op de campus naast studeren weinig te doen, waardoor het 's avonds en 's nachts een soort spookstad is. Vorig jaar november zijn er diverse mensen lastiggevallen, waarop verenigingen opriepen niet meer alleen naar huis te fietsen."

De oplossing? "Meer activiteiten op de campus zodat er tot later mensen op straat zijn. Daarover zijn we met de gemeente en de Universiteit Utrecht in gesprek."

Hoewel de Uithof goed verlicht is, blijkt dat er nog genoeg mis kan gaan. De Utrechtse Serieverkrachter kon jarenlang toeslaan rond de Uithof.

In Leiden wonen veel studenten op campussen en studentencomplexen langs de snelweg. Ook zij moeten 's nachts door verlaten gebied onder viaducten door om vanuit het centrum bij hun huis te komen.

Verenigingen in de studentensteden zijn hierover al langere tijd met de gemeenten in gesprek. Ze hopen dat er wat gebeurt aan de veiligheid in de buurten door onder meer betere straatverlichting.

Deel artikel: