Steven Depolo/Flickr/CC 2.0/by

Hoe jammer is het als iemand je goocheltrucs op YouTube uitlegt?

Terwijl jij Mindf*ck zit te kijken, is blogger RJ van Bekkum alweer bezig met zijn volgende YouTubefilmpje - met de uitleg van de trucs die je net hebt gezien. Dat doet-ie al een tijdje en niet zonder succes.

Terwijl Robert nooit echt iets met goochelen of magie had. "Ik wilde gewoon de trucs achterhalen", zegt-ie. "Ik zag eerst hoe Victor Mids een trucje met een munt deed, dat was heel makkelijk te achterhalen. Toen deed hij vorig jaar een truc die Hans Klok deed in een reclame van Bolletje. Daarvan stond weer een bloopervideo op YouTube, waardoor die ook makkelijk te achterhalen was."

Inmiddels is het voor Van Bekkum een sport geworden om de trucs te achterhalen. "Ik neem elke uitzending op en kijk het dan bij de trucs frame voor frame terug." En hij checkt fora en andere websites om de trucs na te doen: "Ik haal het overal vandaan. Dan ga ik de truc heel vaak oefenen en uittesten bij andere mensen."

Jammer?

Lullig voor Mindf*ck? "Ik denk dat Victor het niet zo leuk vindt dat ik dit doe", zegt Van Bekkum. "Hij zegt dat hij het geen probleem vindt, maar zijn lichaamstaal zegt heel wat anders." Veel wil Mids er inderdaad niet over kwijt. "Er zijn altijd mensen die proberen te achterhalen hoe illusies werken", reageert de illusionist. "Ik vind het niet erg als kijkers hun theorieën erop loslaten, zolang ze het plezier niet verpesten voor de mensen die zich graag laten verwonderen."

Roel Wijnants/Flickr/CC 2.0/by-nc
Victor Mids

Beelden uit Mindf*ck mag de blogger in ieder geval niet meer in z'n filmpjes gebruiken van AVRO/TROS: "Ik kreeg allerlei rechtenclaims om de beelden van de uitzending in mijn YouTube-video's te verwijderen".

'Ik zag die draadjes wel'

Het is heel erg jammer als iemand je trucs gaat uitleggen, gewoon zonde.

Renzo Kazan

Dus hoe irritant is het, vroegen we Renzo Kazan van Magic Unlimited. "Het is heel erg jammer als iemand je trucs gaat uitleggen, gewoon zonde", zegt Kazan. "We hebben het zelf meegemaakt met het programma Goochelaars Ontmaskerd van SBS6. Daarin ging een gemaskerde illusionist uitleggen hoe iemand wordt doorgezaagd."

Anderen verzinnen zelf de methode: "In één act laat ik Mara zweven. Dan komen er daarna mensen naar me toe en zeggen, 'ik zag die draadjes wel'." Maar de truc gebeurt dus niet met draadjes. "Mensen fantaseren er zelf ook veel bij, ze vinden hun eigen oplossing. Het is leuker om gewoon te blijven geloven."

Kazan.nl
Oscar, Mara en Renzo (r)

Maar hun shows worden er niet minder om bezocht. "Ik merk dat magie heel populair is nu, er zijn heel veel shows over, en ook programma's als Mindf*ck. Het lijkt wel of het steeds populairder wordt. En dat is ondanks YouTube en de uitleg."

De magie blijft

Mensen gebruiken inmiddels ook Van Bekkums YouTubes om zelf te oefenen met magie. "En ik krijg nu ook van andere mensen tips doorgestuurd, waar ik bijvoorbeeld het beeld stil moet zetten, dat is wel wel grappig."

Mensen die het niet willen weten, moeten niet kijken. Toch?

Robert van Bekkum

Eigenlijk snapt hij de commotie over zijn uitlegvideo's niet. "Zijn trucs zijn overal te vinden. Mensen die het niet willen weten, moeten niet kijken. Toch?"

Inderdaad, vindt Renzo Kazan. "Het is leuk als mensen kunnen geloven in de magie. En we hebben ook gemerkt dat het nog steeds leuk blijft als we iemand doorzagen. De magie blijft."

Deel artikel: