De aankondiging van de Delft Hyperloop

Delftse studenten tweede bij wedstrijd SpaceX

Met hun ontwerp voor een Hyperloop-capsule zijn studenten van de TU Delft tweede geworden in een wedstrijd van SpaceX. De Hyperloop is een transportsysteem dat in de toekomst met meer dan 1000 km/uur door een tunnel moet gaan rijden.

"We zijn heel blij met de tweede plek", reageert student Bastiaan Zwanenburg. "We hadden van tevoren voor een plek in de top vijf getekend. We zijn nu achter MIT geëindigd en dat is niet bepaald de minste universiteit." In totaal deden zo'n 110 teams mee.

Wat is de hyperloop?

De Hyperloop is een nog niet gebouwd transportsysteem met buizen, waarin capsules met passagiers razendsnel doorheen kunnen. Het idee achter het ontwerp is dat er weinig druk is in de buizen, waardoor de luchtweerstand laag is.

De wedstrijd waaraan de Delftse studenten meedoen is een project van de Amerikaanse miljardair Elon Musk. Hij wil dat de Hyperloop realiteit wordt en vroeg daarom studenten uit de hele wereld om een capsule te ontwerpen. Dit weekend kwamen de beste studententeams in Texas bij elkaar om hun ontwerpen te presenteren.

  • Delft Hyperloop
    Een hyperloop prototype
  • Delft Hyperloop
    De hyperloop-studenten uit Delft
  • Delft Hyperloop
    Een hyperloop prototype

De studenten in Delft kozen voor een systeem met permanente magneten, waardoor de capsule door de buis kan zweven. Hun ontworpen capsule is ontzettend licht, waardoor die weinig energie zou verbruiken. "We hebben elk schroefje en elk moertje van de capsule ontworpen", vertelde Zwanenburg eerder aan NOS op 3.

Hoeveel geld de studenten gewonnen hebben, is nog onduidelijk. Dat hangt er vanaf of bedrijven willen investeren. "We krijgen sowieso een bedrag", zegt Zwanenburg. "We zijn vooral heel blij met de bevestiging dat we op de goede weg zijn."

Testbaan naast hoofdkantoor

De studenten gaan nu een prototype van de capsule bouwen. In juni mogen ze dan naar Californië, waar SpaceX naast het hoofdkantoor een testbaan bouwt van 1,6 kilometer. Dan is de finale van de studentencompetitie.

"De techniek is er klaar voor, nu moeten we bewijzen dat het echt kan. Enige nadeel is dat het heel duur is om zo'n capsule te bouwen, maar daar helpt deze tweede plek dan weer bij", vertelt Zwanenburg. "Ik hoop echt dat we over tien jaar echt binnen een half uurtje van Amsterdam naar Parijs reizen."

Deel artikel: