NOS Op 3
NOS

De podcast is helemaal terug van weggeweest. Audio terugluisteren wanneer jou dat uitkomt, onderweg bijvoorbeeld of tijdens het hardlopen. In Amerika doen miljoenen mensen dat, en vanaf vandaag beginnen wij bij NOS op 3 daar ook mee.

De NOS op 3 Tech Podcast - 28 januari 2016

Podcasts zijn nog vooral een Amerikaans fenomeen, weet Peter Zantingh, die voor NRC podcasts in de gaten houdt. "Er komt er elke week wel eentje bij. In Nederland is er ook markt voor denk ik, maar de groei zal gestaag zijn. Niemand heeft opeens een miljoen luisteraars."

Een podcast is heel intiem.

Peter Zantingh

Wat maakt de podcast zo populair in Amerika? "Hier was Serial de doorbraak", vertelt Tom Hjelm van WYNC, directeur bij de publieke radio van New York. Ze maken daar veel podcasts met elke maand miljoenen downloads. "Uiteindelijk gaat de 'podcast-revolutie' om goede audioverhalen vertellen, wat Serial deed met hele goede journalistiek. Het gaat een beetje terug naar de oude wijze van radio maken, toen wekelijkse series op de radio normaal waren." 

"Het is heel intiem", zegt Zantingh. "Je luistert onderweg of tijdens het hardlopen. En je moet met al je aandacht luisteren, in tegenstelling tot al die andere nieuwe mediavormen die telkens een deel van je aandacht opeisen." 

Op de site en in de app van de NOS vind je voortaan elke donderdag om 16.30 uur een podcast over tech, onder leiding van Rachid Finge. "We kunnen wel aan de zijlijn toekijken hoe podcasts weer in beeld komen", zegt Rachid. "Maar dat is niets voor NOS op 3. We kunnen het beter zelf proberen. Een experiment dus."

De podcast gaat over technologie en social media, maar is zeker niet alleen maar voor 'techies'. "Het is niet bedoeld voor de absolute übernerd", zegt Rachid. "Het is juist voor iedereen met een smartphone die wel eens sociale media gebruikt. Laagdrempelig, gezellig, en hopelijk steek je er iets van op." 

En dit is de allereerste:

NOS op 3 Tech Podcast - 28 januari 2016

2015 zou het jaar van de smartwatch worden, maar niemand wil er echt een, behalve 3FM-dj Michiel Veenstra. Waarom? Anouk Tijssen van het NOS Social Media Team praat ons bij over gezelschap voor de vind-ik-leuk-knop en NOS-Techredacteur Tim van Steenbergen kijkt niets anders meer dan Mr. Robot.

Abonneer je op de NOS op 3 Tech Podcast (RSS) of luister hieronder. Een link voor de Podcast-app van Apple volgt nog.

De NOS op 3 Tech Podcast - 28 januari 2016

STER reclame