De Bataclan-concertzaal, één van de doelwitten bij de aanslagen van vrijdag 13 november

Moeder van slachtoffer terreur in Parijs wil België aanklagen

Een moeder van een van de slachtoffers van de terreuraanslagen in de Bataclan wil België aanklagen wegens nalatigheid. Haar zoon Valentin Ribet (26) werd op 13 november doodgeschoten in de concertzaal.

Maandag werd in Marokko een tiende verdachte aangehouden voor de aanslagen in Frankrijk. Het zou gaan om Gelel Attar uit Molenbeek. Veel van de terreurverdachten hebben een link met België.

Passiviteit

Op de Franse tv-zender BFM TV doet Nadine Ribert-Reinhart haar beschuldiging. Volgens Ribert-Reinhart hebben de Belgische autoriteiten te weinig gedaan om de plannen van de terreurverdachten te achterhalen.

"Dit noemen ze passiviteit", zegt Ribert-Reinhart. "En in het kielzog van zulke passiviteit zitten familie en kinderen die nooit geboren zullen worden. België had die tien terroristen die straffeloos op Frans grondgebied rondliepen, moeten stoppen."

In totaal zitten nu negen verdachten vast; naar zeker drie terreurverdachten is het Belgische OM nog op zoek. Een van hen is Salah Abdeslam, naar wie de politie wekenlang een klopjacht hield.

Heeft Ribert-Reinhart een punt?

Is het onvermogen van België om terreur aan te pakken? Die vraag beantwoordde Koen Metsu, voorzitter van de nieuwe terreurcommissie en parlementslid van de NVA, gisteren in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1: "Onvermogen is een groot woord, maar we handelen wel met een soort handicap."

En dus werkt België aan nieuwe maatregelen, achttien stuks om precies te zijn. "Aan de ene kant zijn we heel tevreden dat we in een democratische rechtsstaat leven, met rechten en plichten en onze privacy. Aan de andere kant worden we geconfronteerd met een fenomeen dat niet nieuw is, maar de proportie is ongekend. We stellen nu alles in het werk om de regels up to date te maken."

"Het is toch een kaakslag als je hoort dat er weer een link is met ons land. Weer Molenbeek." Metsu was vandaag niet bereikbaar voor verder commentaar.

Bij concertzaal Le Bataclan

Nu wil de moeder van Valentin dus de Belgische staat aanklagen. Hoe werkt dat en wat zijn haar kansen? Volgens de Belgische advocaat Johan Platteau kan de staat inderdaad verantwoordelijk worden gehouden, zei hij tegen de VRT. Maar daarvoor moet wel concreet bewijs zijn van nalatigheid.

De vrouw zal daarvoor zelf met bewijsmateriaal moeten komen waaruit blijkt dat de autoriteiten over bepaalde informatie beschikten, maar op basis daarvan niet handelden.

Kansloos

De Nederlandse hoogleraar internationaal strafrecht Göran Sluiter geeft de vrouw weinig kans. Er zijn volgens hem te veel juridische hobbels in zo'n zaak.

"Het is zo ontzettend moeilijk om te bewijzen dat de staat op onrechtmatige wijze nalatig is geweest", zegt Sluiter. "En daarna moet je nog aantonen dat jij schade hebt geleden, vanwege die nalatigheid. Dat is niet zo 1, 2, 3 aan te nemen. In mijn ogen is dit een kansloze missie."

Deel artikel: