NOSop3

NOSop3

Utrechtse Dom brengt ode aan David Bowie

Stadsbeiaarder Malgosia Fiebig op 70 meter hoogte NOS / Hilde Bouwman

Op de dag dat David Bowie overleed, klonk uit de Domtoren in Utrecht Space Oddity. Beelden van het opmerkelijke optreden gingen de hele wereld over en al snel was de muziek van het overleden popicoon ook uit kerkgebouwen in andere steden te horen.

Achter dat optreden in Utrecht zat stadsbeiaarder Malgosia Fiebig. Zij besloot nog groter uit te pakken en haar zaterdagconcert helemaal te wijden aan Bowie. "Ik speel hier meestal Bach, Chopin of wat smartlappen", vertelt ze. "Ik heb bij dit concert nog nooit nummers van één artiest gespeeld." 

En dat bracht wel wat extra spanning met zich mee, bekende ze aan verslaggever Hilde Bouwman:

Under Pressure, David Bowie vanaf de Dom in Utrecht

Volgens Fiebig is de helft van de klokken in Domtoren in de zeventiende eeuw gegoten. "Dat ik daarop Bowie speel, is heel bijzonder." 

Het filmpje van het eerste optreden van Fiebig werd dan ook miljoenen keren bekeken en daar is de beiaardier maar wat blij mee. "Het is een record voor een beiaardier. Ook mijn collega's zijn er blij mee, want het is goede promotie voor dit traditionele instrument van de lage landen."

En dan begint het Bowie-concert 

Tientallen mensen bleven in de sneeuw luisteren naar het optreden NOS / Hilde Bouwman

Al vanaf de eerste klanken blijven tientallen mensen onder aan de Dom stilstaan om te luisteren naar het spel, ondanks de kou. "Toen ik hoorde dat er een uur lang Bowie nummers zouden klinken, moest ik erbij zijn", vertelt een jongen. "Als er dan een nummer voorbij komt dat je goed kent of dat je heel mooi vindt, dan is het wel even slikken."

"Een uur lang Bowie uit de Dom. Dat is uniek. Het is de enige keer dat dit gebeurt, dus we moeten hier wel bij zijn", zeggen twee meisjes. "Het is echt heel mooi", zegt een andere Bowie-fan die samen met haar zus tegen de kerk aan staat geleund. Ondanks de sneeuw en de regen, hebben ze geen spijt van hun bezoekje aan de Dom: "Natuurlijk niet, het is fantastisch!"  

Bekijk hier het optreden terug

Ook Fiebig stapt met een goed gevoel de Dom uit. Veel mensen blijven na het concert wachten om haar te bedanken. Ze krijgt een groot applaus.

"Het ging goed, ik ben tevreden", zegt ze. Ik hoorde van bovenaf al applaus en dat gebeurt niet zo vaak. En dan  blijven zoveel mensen me ook nog eens opwachten. Ik heb er van genoten."

Dit is een verhaal van NOS op 3. Meer zien? Kijk op nosop3.nl.