Een videotheek in Zoetermeer

Hoe overleeft de allerlaatste videotheek van Rotterdam?

Waar het avondje bios sinds jaren aan populariteit wint, zijn er nog maar weinig mensen die de deur uitgaan om een dvd te huren. Dat merken videotheken: er zijn er nog maar iets meer dan honderd in Nederland. Afgelopen jaar sloten weer zo'n tachtig zaken hun deuren. In tien jaar tijd viel voor ruim 1100 zaken het doek.

Dat het niet lekker gaat met de videotheken, merken ze niet alleen aan de omzet, maar ook aan het aanbod. Ze krijgen steeds minder dvd's binnen, omdat distributeurs hun films niet op huur-dvd's uitbrengen.

Last man standing

In Rotterdam is er inmiddels nog maar één geopend: Videotheek Dumbo van Arjen Zwaan. Hij is een van de weinige ondernemers die nog wel gelooft in het verhuren van filmschijfjes. “Er komen nog steeds mensen uit alle regio’s. Zelfs iemand uit Woerden”, zegt Zwaan.

Toch ziet ook hij zijn klantenbestand slinken. “Drie jaar geleden nam ik de zaak over en toen ging het eigenlijk nog best goed. Het aantal klanten steeg zelfs even. Maar vorig jaar was een kantelpunt: toen is het aantal klanten echt afgenomen.”

Arjen Zwaan in zijn videotheek

Arjen verhuurt nog genoeg dvd’s om winst te maken en verwacht dat de komende tijd te blijven doen. Maar hij is wel gedwongen om de diensten die hij levert in zijn winkel aan te passen. “Inmiddels verdien ik meer aan het repareren van telefoons dan aan de verhuur van dvd’s", zegt hij. Ook is hij sigaretten gaan verkopen.

We zijn een uur bij hem in de zaak en in die tijd komen er vier mensen langs om films te huren. “Dan was het vandaag nog vrij rustig”, vertelt Arjen. “Je zou eens op een zaterdag moeten komen. Dan is het af en aan."

Nick Nederveen is een van die klanten en hij vindt het nog zeer de moeite waard om fysiek een film te gaan huren. "Op internet download je een film en die blijkt dan van slechte kwaliteit. Of je kunt ‘m helemaal niet vinden", zegt Nederveen. "M’n vrienden verklaren me voor gek, maar ik vind dit veel fijner."

"Ik heb deze bijna allemaal gezien", zegt hij terwijl hij naar het schap met blockbusters wijst.

Arjen denkt dat zijn videotheek er over een paar jaar nog wel is. "Er zullen altijd mensen zijn die op zoek zijn naar specifieke dvd’s die niet te vinden zijn op het internet. Maar de dvd-verhuur zal niet meer mijn hoofdactiviteit zijn. Het wordt meer een hobby."

Deel artikel: