1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP

Nieuwe 'stuiterhelm' voor American Football

Sporten is gezond, maar die vlieger gaat niet helemaal op bij American Football. Het gaat er soms zo hard aan toe in Amerikaanse variant van rugby, dat bijna alle spelers in de loop van hun carrière hersenschuddingen oplopen. Volgens schattingen loopt één op de drie professionele spelers ernstig hoofdletsel op.

Tijd voor actie dus, na jarenlange ontkenningen is de sportbond NFL voorzichtig begonnen met het betalen van schadevergoedingen aan getroffen spelers. Ook is de bond bezig met onderzoek om ernstige hersenschuddingen te voorkomen.

Zachtere helm

Eén van de oplossingen zou deze slimme helm kunnen zijn: de Zero 1 is speciaal ontworpen om hersenschuddingen te voorkomen. De helm is van een stuk zachter materiaal dan oude helmen, dat werkt beter dan hard plastic in het opvangen van de klap:

De helm is anders dan andere helmen omdat hij van binnen niet is gevuld met schokabsorberend schuim, maar met dikke pilaren van kunststof. Bij een klap veren die in en lijkt de helm de klap op te vangen als een soort zachtgekookt ei.

Een tackle tijdens American Football geeft soms dezelfde klap als een bowlingbal van de eerste verdieping op je hoofd laten vallen. Op de animatie kun je goed zien hoe de helm de klap opvangt. Waar op de rechterhelm de schok door het hele gezicht trekt en het rastertje heftig trilt, blijft het hoofd op de linkerhelm een stuk stiller.

Het bedrijf achter de helm wil hem volgend seizoen verkopen aan NFL-spelers. Voor amateurs is de helm nog te duur, zo'n 1500 dollar, vijf keer duurder dan een oude Football-helm. Neurologen zijn hoopvol: "Het is moeilijk om vooraf te bepalen of de helm effect heeft", zegt Tim Gay, een neuroloog aan de Universiteit van Nebreska. "Het is fijn dat ze de sport veiliger willen maken."

Jaarlijks overlijden gemiddeld 3 American Football-spelers. Wij maakten daar vorig jaar deze video over:

Deel artikel: