Den Haag gaat bloggers in de watten leggen

Hoe zet je jezelf op de kaart als vakantiebestemming? Den Haag laat posters en advertenties achterwege en lokt komende zomer populaire bloggers naar het strand. Die krijgen drie dagen lang alles wat ze nodig hebben, als het maar mooie verhalen oplevert.

Vanaf maart opent op het strand van Kijkduin het eerste bloggershuis van Nederland. "We hopen dat bloggers zowel stad als strand ontdekken", zegt Mieke Smid van Den Haag Marketing. "Voor veel mensen is het nog niet duidelijk dat Den Haag aan zee ligt. Daarom starten we met deze campagne."

Bloggers en vloggers van over de hele wereld mogen zich bij het marketingbureau melden. Van maart tot oktober kunnen ze enkele dagen in het huisje doorbrengen. Ook wordt er gezorgd voor vervoer: van een Haagse stadsfiets tot een Land Rover.

Een plattegrond van het huisje waar de bloggers in verblijven

Tijdens hun mini-vakantie krijgen bloggers toegang tot musea, attracties en restaurants. "We geven ze ook wat zakgeld mee", zegt Mieke Smid. "En er staat een welkomstpakket klaar met Haagse lekkernijen zoals krentenbrood, hopjes en likeur." Soms zitten er meerdere bloggers tegelijkertijd in het huis.

Leuke sociale plek

Daisy Scholte (30) ziet de voordelen van zo'n blog-hut wel in. Ze schrijft al jaren verhalen over haar reizen in binnen- en buitenland. "Als reisblogger zit je nu vaak ’s avonds in een hotelkamer je ervaringen uit te werken. Tussen vier muren achter de laptop. Het zou heel fijn zijn als ik dat op een leuke sociale plek kan doen zoals het bloggershuis."

Het huis voor reisjournalisten is een idee uit het buitenland. Onder andere in Toscane, Kaapstad en Malta kunnen journalisten vanaf een mooie locatie schrijven over hun reiservaringen.

Den Haag Marketing belooft dat bloggers straks geen waslijst aan regels meekrijgen. "Er zijn geen verplichtingen, persafspraken of moetjes. Bloggers krijgen de sleutel en zien ons daarna drie dagen niet meer terug."

Reisbloggers moeten wel hun eigen verhaal kunnen vertellen.

Daisy Scholte

Het is niet nieuw dat steden via bloggers en andere journalisten op extra publiciteit rekenen. Toch zitten er volgens Daisy ook grenzen aan zo'n deal. "Ik wil alleen maar dingen doen die mijn lezers ook kunnen doen. Met een Land Rover door Den Haag rijden gaat wat dat betreft wat ver. Reisbloggers moeten wel hun eigen verhaal kunnen vertellen. Niemand heeft er iets aan als een reisverhaal niet klopt."

Deel artikel: