Flickr / Hope for Gorilla

Nationaal Slaaponderzoek: waarom slapen studenten zo slecht?

Dat de studententijd niet bepaald de periode in je leven is waarin je lekker veel slaap pakt (hallo ochtendcollege na een wilde nacht), is geen verrassing. Maar waaróm Nederlandse studenten slecht slapen, is nooit onderzocht.

Om nog een beter beeld te krijgen van studenten en hun slaapgedrag, richt het Nationale Slaaponderzoek zich dit jaar volledig op die doelgroep. Een openstaande vraag is bijvoorbeeld of slecht slapen invloed heeft op de studieprestaties: halen studenten die minder goed slapen bijvoorbeeld minder tentamens, lagere cijfers en doen ze langer over hun studie?

'Er zijn regelmatig momenten dat ik met moeite in de collegebanken zit'

Slaaponderzoeker Kristiaan Van der Heijden onderzoekt bijvoorbeeld of ochtendmensen betere studieresultaten hebben dan avondmensen. "Bij kinderen en adolescenten presteren de echte avondtypes vaak wat minder", zegt hij. "Ze hebben meer gedragsproblemen en zijn wat somberder. Ik ben benieuwd of dat ook bij studenten het geval is."

Ook bekijkt Van der Heijden of studenten die bij hun ouders blijven beter slapen dan studenten die op kamers wonen "Als je op jezelf gaat wonen, bepaal je opeens je eigen ritme en heb je de vrijheid. En in een studentenhuis is het natuurlijk vaak erg gezellig."

Wat hebben we nou aan die resultaten? "Mogelijk kunnen we uiteindelijk vervolgonderzoek doen en adviezen aan bepaalde groepen studenten geven", zegt Van der Heijden. "De hogescholen en universiteiten zouden kleine aanpassingen kunnen doen. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van de tijden van de werkcolleges."

Deel artikel: