Na je universitaire bachelor nog een masterstudie volgen wordt een stuk lastiger, denkt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO). Dankzij een nieuwe wet kunnen universiteiten eisen stellen aan studenten die een master willen volgen, een hoog gemiddelde bijvoorbeeld. Het ISO denkt dat het zo lastiger wordt voor studenten om een master te volgen en dat verkleint hun kansen op een baan.
Tot dit jaar waren universiteiten verplicht om afgestudeerde bachelorstudenten automatisch toe te laten tot minstens één van de masteropleidingen van de faculteit waar ze gestudeerd hadden. Zo'n doorstroommaster is nu niet meer verplicht. Opleidingen kunnen nu eisen stellen, zoals een motivatiebrief, een hoog gemiddelde of een toelatingstest.
De nieuwe regels moeten er volgens de minister voor zorgen dat masteropleidingen zich scherper gaan profileren en dat studenten een bewustere keuze maken voor een masteropleiding. Selectiecriteria zijn niet verplicht, maar het ISO denkt dat bijna iedere masteropleiding ze zal gaan invoeren.
"Opleidingen die geen selectiebeleid kennen zullen het 'afvoerputje' worden onder universiteiten", staat er in een brandbrief van de organisatie aan Minister Bussemaker van Onderwijs. "Op de UvA en in Groningen wordt dit nu besproken", zegt Linde de Nie van het ISO. "Ze zijn bang dat ze tegen elkaar uitgespeeld worden."
Door strenger te selecteren, suggereren universiteiten dat het niveau van een bachelor-opleiding niet per se hoog genoeg is voor het volgen van een master, denkt ISO. "Universiteiten zeggen dan eigenlijk 'onze bachelor met een 6 is niet goed genoeg'", zegt De Nie. "Nu is de 7 opeens de nieuwe voldoende."
Volgens het ISO is een gemiddelde niet de manier om goede studenten van slechte te onderscheiden. "Wie sluit je nu precies buiten? Sluit je nu ook niet de studenten buiten die dingen ernaast doen en zich op hele andere manieren profileren?"
'Altijd plek'
Bij het schrijven van de wet verzekerde minister Bussemaker de studenten dat ze altijd ergens in Nederland kunnen doorstuderen. Volgens Anne de Graaf, van de Rotterdam School of Management, is het onvermijdelijk dat er studenten buiten de boot vallen. "We trekken veel goede studenten vanuit de hele wereld. Zij moeten al een 7 gemiddeld staan of de toelatingstest halen. Dat eisen we nu ook van onze eigen studenten", zegt ze in de Volkskrant. "Een deel van onze eigen bachelors is niet goed genoeg voor onze masters. Dat moet ook kunnen."