'Ga nooit blind uit van wat een hartslagsensor je vertelt'

time icon
ANP

Een nieuw jaar, dus nieuwe goede voornemens. Op nummer één staat natuurlijk sporten en afvallen. En genoeg nieuwe gadgets om je daarmee te helpen, maar wat nou als die niet werken zoals je verwacht?

In Amerika hebben klanten Fitbit aangeklaagd, omdat de hartslagmeter in hun fitnessbandjes helemaal niet goed zouden werken. Sterker: de klagers zeggen dat hun hartslag volgens de armband nooit boven de 125 uitkwam. Bij één gebruiker registreerde het sportbandje een hartslag van 82, terwijl een personal trainer een hartslag van 160 per minuut voelde.

"Het is niet levensbedreigend slecht om een hartslagmeter te gebruiken die niet goed werkt", zegt sportarts Hans Smit. "Maar je moet nooit blind uitgaan van wat een hartslagmeter je vertelt. Zo'n meter is altijd een hulpmiddel. Je moet vooral naar je eigen lichaam luisteren en dat gevoel vergelijken met de resultaten van je meter."

Je loopt volgens Smit pas echt een risico, als je iedere meter blind vertrouwt. "Dan kan je overbelast raken omdat je te zwaar traint. Of het kan zijn dat je veel lichter gaat trainen omdat je denkt dat je lichaam het allemaal niet aankan." Maar nuttig zijn fitness-trackers wel: "Een gemiddelde sporter gaat namelijk veel beter nadenken over dagelijkse activiteiten", vertelt personal coach Ian van der Werf.

Volg je hart

"De laatste tijd heb ik in allerlei technieken fantastische verbeteringen gezien", vertelt Smit. Maar hij heeft nog niet veel vertrouwen in de hartslagsensoren van polsbandjes. Van der Werf is het met hem eens: "In het algemeen is het zo: hoe dichter de meter bij het hart zelf zit, hoe betrouwbaarder de resultaten."

Als je nu op de bank met je goede voornemens dit artikel leest en denkt 'zo'n hartslagmeter lijkt mij wel wat!', kan je volgens zowel Van der Werf als Smit het beste een hartslagmeter kopen die je om je borst draagt. "Ook een hartslagmeter voor om je borst zal niet foutloos zijn, maar het is op het moment met afstand de beste keuze", vertelt Smit.