Reker tijdens de persconferentie

Duitse reactie op Keulse burgemeester: #einearmlänge

"Vrouwen, blijf tijdens carnaval op een armlengte afstand van mannen."

Dit advies kwam gisteravond van de Keulse burgemeester Henriëtte Reker, die eind vorig jaar door een man in haar hals werd gestoken.

Na de massale aanrandingen in haar stad tijdens de jaarwisseling liet Reker tijdens een persconferentie weten dat er binnenkort een gedragscode online verschijnt. De regels moeten ervoor zorgen dat het tijdens carnaval niet weer mis gaat.

"We moeten voorkomen dat mensen uit andere culturen het Keulse carnaval niet verkeerd interpreteren. Joviaal gedrag moet niet worden verward met aanranding", zei Reker.

#einearmlänge

Maar de opmerking over een armlengte afstand houden, blijft bij de Duitsers het meest hangen. Online wordt het plan van Reker massaal belachelijk gemaakt.

Minister Asscher had eerder al kritiek op het voorstel van Reker. Op zijn Facebookpagina schrijft hij over de opmerking van de burgemeester: "Het zal vast goed bedoeld zijn, maar het is een compleet verkeerd signaal. Het wekt de suggestie dat veel slachtoffers er zelf iets aan kunnen doen."

De reactie van minister Asscher op de situatie in Keulen

Wat gebeurde er Nieuwjaarsnacht?

Voor het centraal station in Keulen verzamelden zich tijdens Nieuwjaarsnacht ongeveer duizend mannen. Terwijl veel vrouwen 's nachts door de menigte lopen, worden ze aangerand, betast en bestolen.

Ook de Duitse Katja van 28 werd aangerand. Toen ze kwam aanlopen, verbaasde ze zich over de grote groep mensen die er waren, volgens haar allemaal jonge allochtone mannen.

Plotseling voelde ik een hand bij mijn billen, daarna bij mijn borsten. Een paar seconden later werd ik overal betast.

Slachtoffer Katja

"We liepen door de menigte", vertelt Katja aan nieuwsorganisatie Express. "Plotseling voelde ik een hand bij mijn billen, daarna bij mijn borsten. Een paar seconden later werd ik overal betast. Het was verschrikkelijk." Ze werd naar eigen zeggen honderd keer aangerand over een afstand van 200 meter. Bij een andere jonge vrouw die aangifte heeft gedaan, zijn haar panty en slipje kapotgetrokken.

Meer dan honderd aangiftes

Inmiddels hebben meer dan honderd vrouwen aangifte gedaan van aanranding of diefstal tijdens de jaarwisseling. De politie heeft drie verdachten in beeld, maar er is nog niemand opgepakt.

Deel artikel: