Hoogspanningsmasten van netbeheerder Tennet

Geen tentamens in Groningen door 'dansende' kabels

Studenten in Groningen hebben vandaag een soort ijsvrij, omdat de universiteit zeven gebouwen niet kan verwarmen. Die worden warm door een koude-warmteopslag, maar dat systeem valt (door de kou) vaak uit uit. Verschillende colleges en een aantal tentamens gaan niet door.

De verwarming is erg gevoelig voor stroomdips, korte onderbrekingen in de stroomtoevoer. De hoogspanningskabels in Groningen hebben veel last van het koude weer.

Er hangt ijzel aan elektriciteitskabels waardoor die veel wind vangen en gaan dansen, zoals je hieronder ziet. Dat dansen veroorzaakt eens in de zoveel tijd kortsluiting en daardoor hebben Groningers sinds gisteren onder meer last van flikkerende lampen. Gisteren vielen de treinen tussen Groningen en Assen uit vanwege de stroomdips.

"Met een dikke trui of jas kun je nog wel naar binnen," zegt de universiteit in een reactie. Hoeveel tentamens er nu uitvallen, wist de RUG nog niet. Wanneer de gebouwen weer open gaan, is nog onduidelijk. "Daarvoor zijn we afhankelijk van de netbeheerder en het weer natuurlijk."

Deel artikel: