NOSop3

Lekker aan het knallen? Deze meter spoort je vuurwerk op

Munisense

In Rotterdam, Utrecht, Amersfoort, Hilversum en Leeuwarden hangen al een paar weken kastjes die vuurwerkknallen opsporen. En die kastjes zie jij niet, maar ze horen jou wel. Tussen 18.00 en 02.00 uur op Oudejaarsavond niet zo'n probleem, maar als je nu al aan het knallen bent, moet je oppassen.

In de kastjes zitten namelijk meters die het aantal decibellen in de omgeving registreren en die gegevens gaan naar een meetstation. Daarvandaan kunnen ze doorgestuurd worden naar de gemeente waar het om gaat, of naar de politie. 

Hoe werkt dat?

Het bedrijf dat die kastjes ontwikkelt is Munisense in Leiden, samen met TNO. Daar zien ze allerlei puntjes op een scherm, dat zijn registraties van knallen. Als je op zo'n puntje klikt, krijg je het aantal decibel te zien en de locatie. Die is op een paar meter nauwkeurig. Zo is af te lezen dat er vandaag bijvoorbeeld op een bepaalde plek om 13.20 uur een knal was van ongeveer 150 decibel.

Het vuurwerkdetectiesysteem registreert de locatie van de knal NOS

En dan?

"Het is een indicatie voor de gemeente", zegt George Boersma van Munisense. "We kunnen bij elke knal een burgerwacht een e-mailtje met de locatie van de knal sturen. Andere gemeentes kiezen ervoor om dit in de meldkamer te krijgen."

Gisteren ging de vuurwerkverkoop officieel van start en dat is in de meldingen terug te zien. Het meetpunt draait al twee weken in dezelfde wijk in Utrecht, een van de vijf gemeentes waar het systeem draait. 

Voor gisteren werden enkele knallen per dag geregistreerd; vandaag zijn dat er een stuk of 40. "Sinds gisteren is vooral het knallen 's avonds en 's nachts toegenomen", zegt Boersma. "Met een hoogtepunt tussen 18.00 en 19.00 uur. Ik denk omdat toen de winkels dichtgingen." 

Het vuurwerkdetectiesysteem meet decibellen NOS

"Dat zagen we vorig jaar in Hilversum ook, dat nadat vuurwerk verkocht mocht worden, de activiteit op straat toenam." Vorig jaar werd het systeem getest in Hilversum. En volgens Boersma nam de overlast af in de gebieden waar de kastjes hingen. "We hoorden dat de daders vaak snel te vinden waren."

Dit jaar wilden veel meer gemeentes het systeem hebben, maar we hadden beperkte bouwcapaciteit. Vandaar dat er nu vijf plaatsen zijn waar het syteem draait.