NOS

Pianoman: 'Waanzinnig dat Imagine op 1 staat in de Top 2000'

De pianist die bij het Bataclan-theater in Parijs Imagine speelt, die beelden horen voor altijd bij de aanslagen van 13 november. Die pianist heet Davide Martello en komt uit Duitsland. Hoe kijkt hij terug op Parijs? Wij gingen met hem op pad in Stuttgart, waar 'ie z'n laatste optreden van dit jaar gaf.

"Het eerste wat ik zag toen ik bij de Bataclan aankwam, was een bloedspoor op de stoep", vertelt Davide. Daarna zette hij zijn piano neer en begon te spelen: Imagine van John Lennon.

In Stuttgart sprongen we achterop zijn piano en trokken door de stad. Om naar zijn spel te luisteren, en om te praten over Parijs. "Ik kon door de emoties maar één nummer spelen", vertelt hij in de video hieronder.

Ook konden we Davide verblijden met een leuk nieuwtje: dankzij hem staat Imagine van John Lennon dit jaar op nummer 1 in de Top 2000.

En dat vindt Davide, in zijn woorden: "Waanzinnig."

Pianoman is blij met nummer Imagine op 1 in de Top 2000

Volgens Martello is muziek hét antwoord op agressie: "Als twee kinderen ruzie maken en je zet het deuntje van Tom & Jerry op, dan gaan ze kijken waar het vandaan komt. Dat is wat muziek met je doet: het kan geweld stoppen."

Ook voor Martello zelf is het spelen een aparte ervaring. "Ik voel de mensen om me heen, hun energie. Ik ben zo in het moment dat het lijkt alsof ik niet zelf speel, maar alsof iemand anders mijn handen stuurt."

Het lijkt of iemand anders mijn handen stuurt.

Davide Martello

Nog even over de handen van de ‘pianoman’, want nu is het in Stuttgart een graadje of 12 en dus prima te doen buiten, maar dat is natuurlijk niet overal zo.

Dus als hij in het ijskoude Donetsk of Kiev speelt, houdt hij zich warm met een verwarminkje onder zijn toetsen. En handschoenen natuurlijk: "Soms staat iedereen te koukleumen, maar heb ik het gewoon lekker warm."

Mocht je willen weten hoe hij zijn reizen betaalt? Vooral met de verkoop van cd's en het bekende 'met de pet rondgaan'. En sinds Parijs zit het daarmee wel goed.

Deel artikel: