Hackers op CCC

'Hacken, dat is meer knutselen dan inbreken'

Een grote hal, duizenden mensen en heel, heel veel laptops. Deze week zijn er in Hamburg zo'n 12.000 hackers op het CCC, een van de grootste hackersconferenties ter wereld. Tech-redacteur Joost Schellevis is erbij voor de NOS en komt van alles tegen: "Van iemand die Stasi-archieven doorpluist tot mensen die sleutels printen in 3D."

Het is dus niet alleen een beurs voor computer-hackers: "Je denkt bij hacken vaak aan inbreken, maar hier gaat het meer om hacken als knutselen. Apparaten iets laten doen waar ze niet voor bedoeld zijn. Zo was er een paar jaar geleden iemand die tamagotchi's hackte en daar eigen software op had gezet", zegt Joost.

Meer vrouwen dan je denkt

Mannen zijn in de meerderheid op de CCC. "Maar ik zie opmerkelijk veel vrouwen. Meer dan op andere tech-conferenties, en het lijkt wel of het er ieder jaar meer zijn."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De meeste mensen zijn gewoon brave ict'ers, maar er lopen ongetwijfeld boeven rond denkt Joost. En daarom moet je wel een beetje opletten: "Je moet echt even vragen voor je mensen op de foto mag zetten. Sommige mensen dragen ook buttons dat ze niet op de foto willen," zegt Joost.

  • NOS / Joost Schellevis
    De 'niet op de foto'-buttons
  • NOS / Joost Schellevis
    De onvermijdelijke drone
  • NOS / Joost Schellevis
    Een hack-project op de CCC
  • NOS / Joost Schellevis
    Er is een buizenpostsysteem

Moet je dan zelf niet de hele tijd opletten of je wordt gehackt? Mwah, zegt Joost, al moet hij wél op zijn apparatuur letten: "Ik denk dat iedereen een beveiligde verbinding gebruikt om te internetten, maar ik laat bijvoorbeeld m'n Pebble-horloge thuis. Die gebruikt bluetooth en dat is hier wel een risico."

Wat doe je nou precies op zo'n conferentie? "Er zijn allerlei demonstraties en praatjes van bekende hack-projecten", zegt Joost. "Zo is er een groep die laat zien hoe je zelf een 3G-netwerk opzet. De meeste mensen zijn hier om bij te blijven en nieuwe dingen tegen te komen."

Alsof hij op een popfestival staat heeft Joost van te voren het schema bestudeerd: "Ik kijk het meeste uit naar een praatje over het 3D-printen van sleutels. Als ze daarmee inderdaad heel makkelijk sleutels kunnen namaken en sloten kunnen openen, is dat wel nieuws."

Deel artikel: