Op de Grammy-uitreiking van 2014 speelden McCartney en Starr een aantal Beatles-nummers

Beatles streaming: 'Dit zal ook effect hebben op Adele'

Wat je ook gaat doen deze Kerst: The Beatles kunnen je vergezellen. Vanaf middernacht zijn ze te beluisteren op zo'n beetje alle streamingdiensten wereldwijd. Van Apple tot Tidal en zelfs op Spotify kun je ze straks vinden. En dat is voor het eerst.

Waarom hebben ze zo lang hebben gewacht met het streamen van hun muziek?

"Dat komt denk ik doordat ze inkomsten van streaming niet echt nodig hadden", zegt popjournalist Atze de Vrieze. "Ruim zes jaar geleden werd het beste van de Beatles opnieuw uitgebracht op een cd box."

"Daarop was aan het einde van het nummer A Day in the Life het verschuiven van een stoel te horen. Daardoor ontstond het idee dat de geluidskwaliteit beter was dan ooit tevoren. Die boxen werden toen veel verkocht en waren vrij prijzig. Daar hebben de Beatles goed aan verdiend."

Er was dus geen noodzaak om de muziek ook via streaming beschikbaar te maken voor de fans, vertelt Atze. "De echte fans kochten toch wel de box. Die was in twee varianten verkrijgbaar, mono en stereo. Sommigen kochten zelfs beide boxen."

Ook muziek-recensent Gijsbert Kamer denkt dat de band het zich kon permitteren om niet te streamen. "De Beatles hebben nu waarschijnlijk een goede deal kunnen sluiten en ze kiezen echt hun eigen moment. Het is nu vlak voor Kerst en dat is slim. Er is weinig nieuws dus iedereen heeft het hierover en met Kerst hebben mensen ook de tijd om nieuwe muzieklijstjes te maken bij streamingdiensten."

Statement

Volgens Atze is het opmerkelijk dat de Beatles geen deal hebben gesloten met maar één muziekdienst. "Het had zomaar gekund dat ze alleen met Apple in zee waren gegaan en dat ze dat dus niet doen is wel een statement naar de hele muziekindustrie toe. "

"Niets is zo irritant als dat je bij vier streamingdiensten een abonnement moet afsluiten omdat de ene artiest bij Tidal zit, een ander bij Apple en weer een ander bij Spotify", zegt Atze.

Adele

Gijsbert is het met 'm eens. "Ik denk ook dat wat de Beatles nu doen, effect zal hebben op Adele. Zij zit nog bij geen enkele streamingdienst en dit zal ook wel helpen om haar over de streep te trekken."

The Beatles is de niet enige band die na lange tijd toch voor streaming heeft gekozen. Pink Floyd, Led Zeppelin, ACDC, Rammstein en Oasis hebben streaming ook lang genegeerd, maar zijn toch overstag gegaan.

Deel artikel: