Amsterdamse Airbnb-aanbiedingen

Den Haag, Rotterdam en Utrecht praten met Airbnb over toeristenbelasting

Den Haag, Rotterdam en Utrecht praten samen met Airbnb over het innen van toeristenbelasting. De drie steden willen een vergelijkbare constructie als Amsterdam nu heeft. In die stad loopt een pilot waarbij toeristenbelasting direct via de website wordt betaald.

Concrete afspraken kunnen de drie steden nog niet maken, omdat Airbnb volgens de steden eerst de proef in Amsterdam wil afwachten. Die proef is onlangs met een jaar verlengd tot eind 2016.

Brief van de minister

De gemeenten zijn al langer bezig met een duidelijk beleid voor particuliere verhuur via websites als Airbnb. Iets waar minister Kamp van Economische Zaken ook op aanstuurt. Hij schreef afgelopen vrijdag aan de Tweede Kamer dat gemeenten zelf duidelijke regels moeten maken over verhuur via sites als Airbnb.

Hoe die regels er precies uitzien, moeten gemeenten zelf bepalen. Maar wat voor regels en afspraken hebben Nederlandse gemeenten op het moment voor particuliere verhuurders? We belden eens rond:

Amsterdam

Amsterdam is volgens minister Kamp een voorbeeld voor andere gemeenten. De stad stelt speciale eisen aan de huizen van particuliere verhuurders. Daarnaast heeft de stad een unieke samenwerking met Airbnb. Toeristen betalen via de website direct hun toeristenbelasting en Airbnb wijst verhuurders op de regels die de stad voor hun huizen heeft.

Amsterdam is de eerste en enige Europese gemeente die op dit moment deze constructie heeft. De stad begon in februari met de constructie en verwacht dat er dit jaar in totaal 5,5 miljoen euro aan toeristenbelasting via Airbnb binnenkomt.

Den Haag, Utrecht en Rotterdam

Den Haag, Utrecht en Rotterdam willen vergelijkbare afspraken maken met Airbnb. Die afspraken zullen waarschijnlijk alleen gaan over het afdragen van toeristenbelasting. In die drie steden is namelijk een stuk minder overlast dan in Amsterdam.

Gemeente Den Haag voert namens de drie de gesprekken met Airbnb. Maar een concreet plan ligt er nog niet. Volgens de gemeenten wil Airbnb pas echt afspraken gaan maken zodra de proef in Amsterdam is afgelopen. In Den Haag verwachten ze dan ook niet dat er nog voor 2016 concrete afspraken liggen.

Om er nu voor te zorgen dat Airbnb-verhuurders toeristenbelasting afdragen, benaderen Den Haag en Rotterdam hen zelf actief via het platform.

Grote steden praten met Airbnb over toeristenbelasting

Eindhoven

Eindhoven is bezig met een beleid en neemt vooral Amsterdam als voorbeeld. Mochten ze in Eindhoven afspraken maken met Airbnb dan zal het, net als in Den Haag, vooral over toeristenbelasting gaan.

Groningen

Groningen heeft geen beleid voor Airbnb-verhuurders. Volgens de gemeente gebruiken Groningers de website sporadisch voor het verhuren van een logeerkamer. Een apart beleid is dus niet nodig, vinden ze daar. Dat kan veranderen, maar voor nu heeft het geen hoge prioriteit.

Kleinere gemeenten

Er zijn ook een aantal kleinere gemeenten met relatief veel Airbnb's. Van de zes relatief kleine gemeenten die we benaderden, is er maar één bezig met een apart beleid voor Airbnb. De rest ziet de noodzaak niet, omdat ze vinden dat er te weinig mensen hun huis verhuren.

De Airbnb's in deze plaatsen zijn volgens sommige gemeenten vooral professionele aangelegenheden die een vergunning hebben. Daarom moeten ze automatisch ook belasting betalen. Ook hebben ze er helemaal geen overlast van.

De enige kleine gemeente die op het moment een eigen beleid maakt, is Huizen. Hoe het beleid eruit gaat zien, wil de gemeente niet zeggen.

Deel artikel: