Flickr / Ana D

Aladdin bombarderen? Goed plan volgens veel Amerikanen

Een mening over politiek hebben, wil niet meteen zeggen dat je er ook verstand van hebt. Dat bleek vandaag maar weer in de Verenigde Staten, waar onderzoeksbureau Public Policy Polling aan kiezers de vraag stelde: is het goed idee om Agrabah te bombarderen? Agrabah.. waar kenden we dat ook alweer van?

Inderdaad: het land uit de Disneyfilm Aladdin. 36 procent van de ondervraagde Republikeinen vond het een goed idee om Agrabah militair aan te pakken. Toen de resultaten van de enquête werden bekendgemaakt, werd de hashtag #Agrabah al snel trending op Twitter. Er waren grofweg twee reacties te onderscheiden:

De mensen die - op soms hilarische manier - hun teleurstelling uitspraken over de gebrekkige kennis van Disneyfilms en politiek onder Republikeinen. Maar er waren ook twitteraars die vonden dat dit wel heel makkelijk scoren was tegen Republikeinse kiezers. Zouden Democraten het veel beter hebben gedaan?

Hier had Public Policy Polling rekening mee gehouden, want dezelfde vraag was ook voorgelegd aan Democraten. Zij gingen minder vaak de mist in, maar toch nog 19 procent bleek voor een bombardement op het Aladdin-land te zijn.

Een oplettende lezer van de resultaten zag nog een ander opmerkelijk resultaat van de enquête: relatief veel Republikeinen geloven de (vrij absurde en vaak onware) uitspraken van presidentskandidaat Donald Trump. Ook al worden die regelmatig door factcheckers naar het rijk der fabelen verwezen.

Zo is Trumps bewering dat hij duizenden Amerikaanse moslims zag juichen na de aanslagen van 11 september alom als onwaar bestempeld. Niet volgens veel van zijn kiezers, zo blijkt.

Deel artikel: