Morgen: FC De Koepel vs. Haarlem-Kennemerland 1

Woensdag kregen ze vijftien paar scheenbeschermers, de tenuetjes zijn er: FC De Koepel is klaar voor morgen. Dan spelen vijftien vluchtelingen die nu worden opgevangen in de oude Koepelgevangenis in Haarlem tegen het eerste elftal van Haarlem-Kennemerland. Deze week stonden ze voor 't laatst op het trainingsveld:

Hoewel 'ie zelf niet kan voetballen, omdat hij in Syrië al geblesseerd raakte aan zijn enkel, speelt Abdelkareem van 27 een belangrijke rol in het team. Hij is de manager. "We herkennen elkaar wel van gezicht, maar kennen elkaar niet bij naam. Dus ik ben een beetje de verbindende factor."

Omdat bijna niemand in het team Engels spreekt, is er nog een functie voor Abdelkareem: hij is de tolk. Coach Alexander zegt wat de bedoeling is, hij vertaalt in het Arabisch.

"De jongens zitten dan wel in een team, dat betekent nog niet dat ze allemaal vrienden zijn", zegt trainer Alexander. "Het voetballen verbindt ze nu." Hij was vanaf het begin betrokken bij het project. "We zijn met een aantal mensen twee maanden geleden naar De Koepel gegaan om te vragen wat we voor ze konden betekenen. Daar is onder meer dit voetbal-project uit voortgekomen."

Deel artikel: