Screenshot YouTube

Wat gebeurt hier met de premier van Oekraïne?

Wat gebeurt er op deze foto?

Antwoord: een parlementariër probeert de Oekraïense premier Jatsenjoek het parlement uit te tillen. Daar werden andere parlementariërs weer boos over, dus volgde er een knokpartij. In het parlement.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

De premier was uitleg aan het geven over een jaarlijks rapport, waarin hij zei dat de overheid niet verantwoordelijk is voor de corruptie in het land. "Eens kijken. Wie klaagt ze aan? Dat doen aanklagers. Dus wie gaat er over? Het Openbaar Ministerie", zei Jatsenjoek volgens de Oekraïense krant Kiev Post.

Ook zei hij dat corruptie moeilijk te bestrijden is als het salaris van ambtenaren 2000 grivna, omgerekend zo'n 120 euro, is. Hij wil dat overheidsbedrijven geprivatiseerd worden zodat de salarissen omhoog gaan, maar de wet die dat mogelijk maakt, moet nog goedgekeurd worden door het parlement.

En daar zitten politici die daar geen zin in hebben, zoals Oleg Barna: de man die hem weg wilde tillen.

De premier mocht eigenlijk altijd wel blijven staan, dat ze die naar buiten tillen is dus wel een nieuw dieptepunt.

Verslaggever Gert-Jan Dennekamp

"Dit is niet de eerste keer dat ze met elkaar op de vuist gaan in het parlement", vertelt Gert-Jan Dennekamp, verslaggever van Nieuwsuur. "Die parlementariërs zijn vrij ruig. Maar de premier mocht eigenlijk altijd wel blijven staan. Dat ze die naar buiten tillen is dus wel een nieuw dieptepunt."

Oekraïne-correspondent David-Jan Godfroid is ook niet echt verbaasd. "Ze weten in Oekraïne gewoon niet echt wat democratie is, ze zijn er niet zo goed in."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Oleg Barna heeft inmiddels gereageerd: "De methode was niet echt 'Europees', niet heel fatsoenlijk. Maar als de premier z'n afspraken niet nakomt, moet hij aftreden. Z'n populariteit gaat richting de nul, als hij niet zelf vertrekt zet het volk hem af."

Deel artikel: