Dankzij deze drug kunnen strijders in Syrië dagenlang vechten

Ze worden gemaakt alsof het M&M's zijn. Captagon-pillen, waar strijders in Syrië dagenlang op kunnen vechten. Ze zijn verslavend en vreselijk slecht voor de gezondheid, maar worden bij miljoenen verspreid in Syrië. "Beter dan cocaïne", zeggen gebruikers.

Zo zien de pillen eruit

"Libanon exporteert helemaal niets, behalve hash en nu captagon", zegt Radwan Mortada. Hij maakte een film over captagon in Libanon en Syrië. De drug speelt een enorme rol in de oorlog in Syrië zegt hij. "Veel oppositiegroepen gebruiken het, maar de jihadisten niet. Die mogen het niet gebruiken, want het is verboden onder de sharia. Maar zij verkopen dan weer wel captagon, om zichzelf van geld te voorzien."

'Ze voelen door de drug geen angst meer'

In captagon zit amfetamine en vloeibare cafeïne. Het neemt alle angst weg. Radwan: "Net voor de zelfmoordaanslag in Beiroet pakten de Libanese veiligheidsdiensten een zelfmoordterrorist op, vlak voordat hij zichzelf liet ontploffen. Hij was onder invloed van captagon, om geen angst te voelen."

Hoe wijdverbreid captagon is, bleek vorige maand nog. Toen werd een Saoedische prins opgepakt in Libanon. Hij had aan boord van zijn privévliegtuig veertig zakken captagon. In totaal was de vangst tweeduizend kilo.

Waarom we het doen? Wij willen ook mooie kleren en de nieuwste auto.

Een handelaar in captagon

Hij is bij lange na niet de enige die gepakt wordt. In de documentaire van Radwan is te zien dat de Libanese politie enorme zakken captagon in een kelder heeft liggen. 4 ton captagon, met een straatwaarde van 300 miljoen dollar.

Captagonhandelaren kunnen lange celstraffen krijgen. Toch houdt het ze niet tegen. Waarom ze het doen? "Stop jij maar met journalist zijn en ga ook captagon handelen. Dan snap je waarom we het doen. Wij willen net als iedereen mooie kleren en de nieuwste auto."

Deel artikel: