NOSop3

Dankzij deze drug kunnen strijders in Syrië dagenlang vechten

Journeyman Pictures

Ze worden gemaakt alsof het M&M's zijn. Captagon-pillen, waar strijders in Syrië dagenlang op kunnen vechten. Ze zijn verslavend en vreselijk slecht voor de gezondheid, maar worden bij miljoenen verspreid in Syrië. "Beter dan cocaïne", zeggen gebruikers.

Zo zien de pillen eruit AFP

"Libanon exporteert helemaal niets, behalve hash en nu captagon", zegt Radwan Mortada. Hij maakte een film over captagon in Libanon en Syrië. De drug speelt een enorme rol in de oorlog in Syrië zegt hij. "Veel oppositiegroepen gebruiken het, maar de jihadisten niet. Die mogen het niet gebruiken, want het is verboden onder de sharia. Maar zij verkopen dan weer wel captagon, om zichzelf van geld te voorzien."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

'Ze voelen door de drug geen angst meer'

In captagon zit amfetamine en vloeibare cafeïne. Het neemt alle angst weg. Radwan: "Net voor de zelfmoordaanslag in Beiroet pakten de Libanese veiligheidsdiensten een zelfmoordterrorist op, vlak voordat hij zichzelf liet ontploffen. Hij was onder invloed van captagon, om geen angst te voelen."

Correspondent Sander van Hoorn:

"Geen van de strijdende partijen zal ooit toegeven dat ze captagon gebruiken. Op de plekken waar het gebruikt wordt, aan de frontlinie, komen geen journalisten. Toch weten we bijna zeker dat het veel gebruikt wordt, gezien de enorme handel in captagon."

"Alle strijdende partijen in Syrië schijnen het te gebruiken. Misschien ergens ook wel logisch. Zie het maar eens vol te houden, zo'n oorlog. Het aanvoeren van eten en drinken is vaak moeilijk. Captagon doet je honger en dorst vergeten."

Hoe wijdverbreid captagon is, bleek vorige maand nog. Toen werd een Saoedische prins opgepakt in Libanon. Hij had aan boord van zijn privévliegtuig veertig zakken captagon. In totaal was de vangst tweeduizend kilo.

Waarom we het doen? Wij willen ook mooie kleren en de nieuwste auto.

Een handelaar in captagon

Hij is bij lange na niet de enige die gepakt wordt. In de documentaire van Radwan is te zien dat de Libanese politie enorme zakken captagon in een kelder heeft liggen. 4 ton captagon, met een straatwaarde van 300 miljoen dollar. 

Captagonhandelaren kunnen lange celstraffen krijgen. Toch houdt het ze niet tegen. Waarom ze het doen? "Stop jij maar met journalist zijn en ga ook captagon handelen. Dan snap je waarom we het doen. Wij willen net als iedereen mooie kleren en de nieuwste auto."