NOSop3

Nederland wordt wakker: ogen open, wekker uit, telefoon checken

Flickr

Een kleine gewetensvraag. Wat had je eerder vast vanochtend: je kleren voor de dag of je telefoon? Wij weten het antwoord al. Volgens een onderzoek van Deloitte grijpt de helft van alle Nederlanders binnen 15 minuten na het opstaan naar hun telefoon. Dit is een dagboekje, gebaseerd op 't wereldwijde onderzoek:

Voor de meeste werkenden begint de werkdag meteen na het wakker worden. Zij checken hun mail zodra ze hun ogen open hebben. Studenten werken eerst al hun gemiste appjes weg. De wekker uitzetten op je telefoon telde in het onderzoek niet mee. Op weg naar het werk kunnen de meeste forensen hun telefoon niet loslaten: 17 procent zit op z'n telefoon te pielen in de auto. 

Eerlijk zeggen, hoe vaak heb jij je telefoon vast? NOS / Deloitte

Op het werk is het nog lastiger om de telefoon te laten liggen: 75 procent gebruikt hem tijdens het werk, een derde kijkt (ook stiekem) op hun telefoon tijdens vergaderingen. 

Maar na een lange dag op het werk gaat de telefoon nog steeds mee. 36 procent van de Nederlanders gebruikt hun telefoon tijdens het eten met vrienden of familie, 30 procent zelfs in het restaurant. Een op de drie kijkt er zelfs op als ze met vrienden of familie praten.  

En dan, na een lange dag, leggen we de telefoon eindelijk weg. Wel pas 15 minuten voor we gaan slapen.

Zuinig

Onze telefoon lijkt dus wel in onze handen vastgeplakt te zitten. Dat komt volgens Deloitte vooral omdat het netwerk en de telefoons in Nederland erg goed zijn. Verder valt het op dat steeds meer Nederlanders voor een sim-only-abonnementen kiezen en alleen hun telefoon vervangen als hij kapot is. Vooral Apple-gebruikers hebben de neiging hun telefoon eerder te vervangen dan nodig is.