NOS Op 3
EPA

Het land met de meeste inwoners ter wereld zit midden in de grootste seksuele revolutie in de geschiedenis van de mensheid. Nog nooit waren er zoveel mensen die tegelijkertijd vrije seks ontdekten. En nog nooit waren er zoveel jongeren die niet weten wat ze met al die vrijheden aan moeten. Het is allemaal even wennen... die vrije seks.

Dat komt vooral omdat er geen seksuele voorlichting tegenover staat. "Dus volgen ze speciale workshops om hun vragen te kunnen stellen", zegt correspondent Marieke de Vries. "Maar omdat ze dus geen voorlichting krijgen, blijven ze een beetje preuts en giechelig als het over seks gaat."

Veel jonge meisjes denken dat ze seks moeten hebben als hun vriendje daarom vraagt.

Lu Jingying, student

De studenten Jungyu, Jongying en Haishan zeggen allemaal dat ze het vroeger nooit over seks hadden thuis. "Mijn familie is nogal conservatief", zegt Haishan (m). "Over seks praten was heel ongemakkelijk, dus deden we het niet." 

Volgens Jingying (v) weten maar weinig meisjes wat ze moeten doen als het om seks gaat. "Veel jonge meisjes denken dat ze altijd ja moeten zeggen als hun vriendje vraagt om seks."

Marieke de Vries ging mee naar een seksworkshop:

Zo ziet een 'seksworkshop' in China eruit

Professor Peng geeft zulke workshops. Hij merkt dat studenten nog niet op hun gemak zijn. "In China praat je niet over seks in het openbaar", zegt Peng. "Het wordt al snel gezien als obsceen of ongepast." Niet iedereen is dan ook blij met zijn workshops. Hij kreeg uit protest zelfs al eens een zakje poep naar zijn hoofd geslingerd.

200 mensen met hiv op de universiteit... ik schrok me kapot.

Jungyu, student

Jungyu ziet na de workshop wel in waarom kennis over seks belangrijk is. "Ik las laatst dat 200 studenten op de universiteit in Wuhan het hiv-virus hebben. Ik schrok me kapot. Dat zoiets kan gebeuren bij de mensen om me heen. We zouden allemaal moeten leren over veilige seks." 

"Ook al daalt het totaal aantal mensen met hiv in China, er is bij jonge mensen wel een toename", zegt professor Peng. "Het groeit bij mijn weten jaarlijks met zo'n 35 procent. Dat komt mede door een gebrek aan seksuele voorlichting." Ook andere soa's, zoals syfilis en chlamydia, komen steeds vaker voor onder Chinese jongeren.

Niet naar dokter durven

Ze weten vrijwel niets over voorbehoedsmiddelen. Zo zijn er jaarlijks zo'n 13 miljoen abortussen, voornamelijk bij vrijgezelle vrouwen tussen de 20 en 30 jaar. Een op de vijf vrouwen van die leeftijd heeft meer dan één abortus gehad. Vaak komt dat door gebrekkige voorlichting.

Omdat die vrouwen vaak ongetrouwd zijn en niet naar de dokter durven, komen ze bij kleine private klinieken terecht, wat de nodige risico's met zich meebrengt.

Chinezen hebben vaker seks puur voor de lust.

Valentina Luo, NOS-redacteur Bureau Peking

Zo'n beetje op alle fronten hebben de Chinezen meer seksuele vrijheid gekregen, zegt ook Valentina Luo, NOS-redacteur Bureau Peking. "In hun houding, gedrag, ideologie en relaties zijn de Chinezen ontzettend veranderd."

"Ze hebben vaker seks voor het huwelijk, seks puur voor de lust, one-night-stands, noem maar op. Ook worden bijvoorbeeld homoseksualiteit of een zeker fetisjisme sneller geaccepteerd. Ook de seksindustrie is booming."

In de jaren 80 konden dansfeestjes of flirterig gedrag je de kop kosten.

Marieke de Vries, NOS-correspondent China

Dat is wel eens anders geweest. "Twintig jaar geleden was het echt nog verschrikkelijk in China", zegt De Vries. "Begin jaren 80 was er nog een overheidscampagne die de seksuele moraal moest controleren. Iedereen moest zich ethisch en braaf gedragen. Er werden zelfs duizenden mensen ter dood gebracht, alleen omdat ze dansfeestjes hadden georganiseerd of zich in het openbaar flirterig hadden gedragen. Dat kon je dus de kop kosten."

Volgens Luo zijn de verschillen met toen goed terug te zien in het straatbeeld. "Er worden nu seksspeeltjes verkocht op de markt en je ziet overal condoomautomaten. Mensen kijken niet meer op van intimiteit van een stelletje in het openbaar. Ook zie je meer en meer seksscènes op tv en in films. Maar nog steeds is pornografie verboden."

STER reclame