NOS Op 3
EPA

Heb je voor Sinterklaas een airboard gekregen? Dan doe je er verstandig aan om altijd te zorgen dat je een brandblusser in de buurt hebt. Ze waren al verboden op de openbare weg, nu zijn er steeds meer meldingen dat de kleine Segway zonder stuur spontaan in brand kan vliegen. Exacte cijfers zijn er nog niet, maar de eerste maatregelen worden al genomen.

Te heet onder de voeten

Een meisje in de Amerikaanse staat Florida ontsnapte vorige week op het nippertje aan een ongeluk. Toen het haar te heet onder de voeten werd, sprong ze van haar airboard af - waar de vlammen inmiddels al uit sloegen. Haar moeder waarschuwt voor het speelgoed. "Het vloog ineens in brand."

Het was niet het eerste ongeluk. In Louisiana brandde een deel van een huis af doordat een airboard in de fik vloog terwijl het lag op te laden. Eerder deze week ontplofte een hoverboard in Alabama. De eigenaar filmde het apparaat terwijl het uitbrandde.

In beslag genomen in  Groot-Brittanië...

In Groot-Brittannië is al actie ondernomen: 90 procent van alle airboards die winkeliers sinds oktober inkochten, is in beslag genomen vanwege de brandveiligheid. Het zou om zo'n 15.000 stuks gaan, meldt CNN

Bij veel Britse kinderen staat er dit jaar een airboard op het verlanglijstje voor kerst. Ook in de VS is de stuurloze Segway populair.

...maar nog niet in Nederland

Een woordvoerder van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) laat weten dat er nog geen aanleiding is voor een onderzoek. "We hebben nog geen meldingen gehad." Er is dan ook geen verbod op airboards in Nederland - al mag je er dus niet mee op de openbare weg.

Het apparaat wordt daarom nog gewoon verkocht, al loopt het nog niet echt storm. De relatief hoge prijs (400 - 800 euro) en het wegverbod zorgen er volgens een woordvoerder van Bol.com voor dat de airboards nog niet als warme broodjes over de toonbank gaan. "Er zijn er sinds augustus enkele tientallen verkocht via onze site." 

STER reclame