Twitter @PrincesTrust

Britse astronaut loopt de Londense marathon in de ruimte

Een marathon lopen is voor de meeste mensen best wel een opgave. Maar de Britse astronaut Tim Peake doet er gewoon een schepje bovenop; hij gaat de marathon van Londen in de ruimte lopen.

Oké niet letterlijk, hij gaat de afstand afleggen op een loopband in het Internationaal Ruimtestation ISS.

Sinds Peake weet dat hij naar het ISS gaat, lijkt het hem gaaf om een 'digitale versie' van de marathon in het ruimtestation te lopen. Die wens gaat nu in vervulling. Met behulp van een loopband en een scherm met een hardloopsimulator gaat hij het proberen.

Om te voorkomen dat hij niet van de loopband zweeft vanwege de gewichtloosheid zit hij met een speciaal harnas vast.

Youtube.com/VirginMoneyLondonMarathon
Tim Peake in een hardloopsimulator

Zo'n ruimtemarathon brengt volgens Patrick Jaekel, die dokter is bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, wel een aantal gevaren met zich mee. In de ruimte ben je in een voor ons onnatuurlijke omgeving, dus kan je lichaam sneller verzwakken. Bij nood is er natuurlijk ook geen ziekenhuis om de hoek.

Daar komt nog eens bij dat het harnas waarmee Peake vastzit, na zo'n 40 minuten niet echt meer comfortabel zit. Maar dat alles houdt hem zeker niet tegen.

Op 24 april start Peake tegelijkertijd met de ruim 37.000 lopers aan de 42,2 kilometer van Londen. Dat wordt voor hem trouwens de tweede keer dat hij de marathon loopt; in 1999 liep hij hem al in een tijd van 3 uur en 18 minuten.

Als Peake de marathon uitloopt, wordt hij de tweede astronaut ooit die een marathon in de ruimte liep. De Amerikaanse Sunita Williams liep in 2007 de marathon van Boston vanuit de ruimte.

Deel artikel: