ANP

'Onverzekerde acteurs lopen groot risico'

Acteurs en actrices zijn zich weer even bewust geworden van de risico's die ze lopen. Begin september kreeg acteur Romijn Conen (Moordvrouw, Flikken Maastricht) een herseninfarct. Hij had geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zijn broer begon daarom een crowdfundingsactie.

Twee derde van de Nederlandse acteurs heeft geen arbeidsongeschiktheidsverzekering. Zij lopen grote financiële risico's als er wat gebeurt.

ANP
Romijn Conen in 2014

Het is voor zzp'ers in elke branche relatief duur om zich te verzekeren. En dus denken veel mensen: ach, er zal mij toch niets overkomen, ik neem het risico. Ook Sigrid ten Napel (22), bekend van de tv-series Penoza en Overspel, was er nooit mee bezig. Tot nu. Ze is zich rotgeschrokken van wat Romijn Conen overkwam.

'Mijn generatie kan de risico's niet overzien'

Volgens vakbond FNV KIEM, die opkomt voor mensen in de creatieve sector, moet er wat gebeuren. De vakbond organiseerde speciaal voor mensen in de creatieve sector een bijeenkomst over deze verzekering. Daar was ook regisseur Nanna Tieman aanwezig, de vrouw van Romijn Conen. Hun levens zijn drastisch veranderd, vertelt ze:

Nanna Tieman: 'Ons leven is 180 graden gedraaid'

Vakbond FNV KIEM legt uit dat een arbeidsongeschiktheidsverzekering duur kan zijn, maar dan vooral als de verzekerde direct bij ziekte wil worden verzekerd tot aan zijn of haar pensioen.

Maar het kan ook goedkoper, zegt Peter van den Bunder van FNV KIEM. "Je kunt ook kiezen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering die pas ingaat als je al wat langer ziek bent en korter duurt. Dat scheelt aanzienlijk in de premie."

Harro Brouwer / NOS
Bijeenkomst FNV KIEM voor zzp'ers uit de creatieve sector

Het is volgens FNV KIEM vooral belangrijk om als zelfstandige goed na te denken over je eigen situatie. Wat zijn je risico’s? Als je straks korte of lange tijd niet kunt werken, hoeveel geld heb je dan nodig? Voor hoe lang? Heb je nog andere buffers? En, ook niet onbelangrijk: hoeveel geld heeft je partner?

Van den Bunder wil ook de opleidingen oproepen meer aandacht te geven aan het ondernemerschap. "Het gaat als acteur niet alleen om de inhoud. Je moet financieel ook goed je eigen zaakjes kunnen regelen."

Deel artikel: