Kunstenaar zuigt smog op en maakt er een baksteen van

Peking en z'n luchtvervuiling: de Chinese kunstenaar 'Brother Nut' wilde iets creëren dat symbool zou staan voor de luchtproblemen van de stad. Hij kwam op het idee om het vuil in de lucht op de te zuigen en daar iets van te maken.

Hiervoor liep hij 100 dagen door de stad met een industriële stofzuiger. Het stof dat hij had opgezogen, mengde hij met rode klei en zo maakte hij een baksteen.

"Het is niet een baksteen om echt te gebruiken, maar hopelijk zet het mensen aan het denken over de luchtvervuiling hier", zo zegt Brother Nut.

Toen hij voor het eerst aankwam in Peking droeg hij nog een speciaal beschermingsmasker. "Daar ben ik na een paar dagen mee gestopt", vertelt hij. Er is volgens hem geen ontsnappen aan de smog in Peking.

In de stad hangt al een aantal dagen de zwaarste smog van dit jaar. Mensen blijven binnen als het kan, longafdelingen van ziekenhuizen liggen vol met patiënten en in de stad zijn maatregelen genomen om de smog te verminderen. Zo liggen fabrieken stil en mogen vrachtwagens de stad niet in.

Brother Nut maakte heel veel foto's van z'n project en zette die online. Meer dan 4000 mensen hebben hierop gereageerd. Zo schrijft iemand: "Ik denk dat bijna iedereen wel zo'n baksteen in z'n maag heeft. Oudere mensen misschien wel vijf."

Als al het stof in Peking verzameld zou worden, dan zouden we het grootste lucht-beschermingsbureau van de wereld kunnen bouwen.

Een van de reacties op de foto-site van Brother Nut

De kunstenaar kreeg al een aanbieding van 10.000 Chinese yuan voor z'n baksteen, maar hij gaat 'm niet verkopen. In plaats daarvan gaat hij 'm ergens in een anoniem gebouw leggen. "Deze baksteen verdwijnt dan als het ware alsof 'ie in zee is gegooid."

Deel artikel: