NOS Op 3
Brandalism / NOS

Total, Air France en Volkswagen: allemaal sponsoren van de klimaattop, allemaal ontzettend milieu-onvriendelijk, vinden de activisten van Brandalism. Daarom maakten ze een campagne met nepreclames, om duidelijk te maken dat er partijen bij de klimaattop betrokken zijn die, volgens de bedenkers, helemaal geen zin hebben in milieumaatregelen.

Activist Joe Elan is één van de initiatiefnemers. "Dit is het moment dat er iets moet gebeuren tegen het broeikaseffect. Maar de bedrijven die de Parijse top sponsoren, zijn zelf enorme vervuilers", beweert Elan. "Bedrijven doen alsof ze meehelpen aan de oplossing, maar ze zijn eigenlijk deel van het probleem."

En dat is niet het enige probleem, zegt Elan. "De regeringen van de meest vervuilende landen hebben te veel belangen in vervuilende bedrijven. Denk aan energiemaatschappijen, autobedrijven en banken." Daarom worden ook wereldleiders in de advertenties belachelijk gemaakt.

Door de opperste staat van paraatheid in Parijs, na de aanslagen van 13 november, mag er niet gedemonstreerd worden in de stad. Demonstraties rondom de klimaattop mogen dus ook allemaal niet doorgaan. Afgelopen zondag werden er al honderd klimaatactivisten aangehouden, die op de Place de la Republique stonden.

"Natuurlijk snappen we dat de politie extra alert is en dat er meer veiligheidsmaatregelen nodig zijn. Nu hopen we dat mensen naar aanleiding van onze advertenties hun stem laten horen tegen de manier waarop die klimaattop verloopt." 

STER reclame