Wat wil Islamitische Staat nou echt? Na elke aanslag of gruweldaad komt die vraag weer op. De Canadese journalist Graeme Wood bestudeerde de terreurorganisatie een jaar lang en sprak met zogenoemde 'IS-fanboys' in Australië en Europa.
"Eerst een eigen kalifaat opbouwen en dan agressieve uitbreiding", dat is het uiteindelijke doel van IS, zegt Wood. "Zelf noemen ze het een 'historische missie'."
IS-aanhangers interpreteren de Koran op hele extreme, strikte wijze, legt de journalist uit. "Volgens hen zijn gruwelijkheden als slavernij, executies en onthoofdingen toegestaan." Sterker nog, zegt hij: "Je wordt gezien als een slechte moslim als je niet aan deze praktijken wil meedoen. Daar kun je in sommige gevallen zelfs de doodstraf voor krijgen."
Het kalifaat in Syrië en Irak is - volgens Wood - mooier dan ze hadden durven dromen, maar toch is het nog niet genoeg. "IS ziet het als een plicht om zoveel mogelijk land te veroveren. De grens moet constant opgerekt worden."
Episch gevecht
Je zou zeggen: het is riskant voor IS om aanslagen te plegen in Parijs omdat ze nu harder worden aangepakt door het Westen. Maar er zit een idee achter, zegt Wood. "IS probeert er alles aan te doen om westerse legers naar Syrië te lokken voor een laatste Armageddon-achtig gevecht."
De terreurorganisatie gelooft dat er binnenkort een epische veldslag zal plaatsvinden bij het Syrische dorpje Dabiq, dat nu in handen is van IS. Dat dorpje stelt weinig voor, maar het is van enorm symbolisch belang voor de terreurorganisatie.
Sommige IS-strijders geloven zelfs dat de hele wereld uiteindelijk een groot kalifaat wordt.
Bij Dabiq ontmoeten het 'leger van Rome' (lees: het Westen) en 'het leger van de moslims' elkaar, voorspelt IS. Nadat ze dat gevecht winnen zal het kalifaat zich uitbreiden. "Sommige IS-strijders geloven zelfs dat de hele wereld uiteindelijk een groot kalifaat wordt."
"Als je hier niet in gelooft dan denk je natuurlijk: wat is dit voor onzin? Wat is dit voor fantasieverhaal?" Maar Wood snapt de aantrekkingskracht van de boodschap wel. "Stel je voor dat je elke dag aan het werk bent in de snackbar. En dat is het. Dan is het natuurlijk veel spannender om onderdeel te zijn van een grote historische gebeurtenis."
Een invasie komt IS goed uit
Hoe we IS kunnen stoppen? Volgens Wood is een invasie in ieder geval geen goed idee. "Dat zou enorm goed zijn voor de propaganda van IS. Of ze zich nou bij IS hebben aangesloten of niet: jihadisten geloven allemaal dat het Westen - en vooral de Verenigde Staten - een kruistocht wil houden en moslims wil vermoorden. Weer een invasie zal dat vermoeden bevestigen."
IS langzaam kapotmaken door luchtaanvallen lijkt Wood de beste optie. "We moeten er in ieder geval voor zorgen dat het kalifaat niet verder uitbreidt. IS rekruteert mensen door te zeggen dat het kalifaat steeds groter en sterker wordt. Als dat niet meer gebeurt, dan verliest het vanzelf z'n aantrekkingskracht. Dan wordt duidelijk dat het eigenlijk niet zo veel voorstelt."