Lodewijk Gelauff - vrijwilliger Wikipedia

'De een speelt online een spelletje, ik schrijf voor Wikipedia'

"Ik lijk angstvallig op het stereotiepe Wikipediaan. Een hoogopgeleide twintiger uit een westers land," vertelt Lodewijk Gelauff. Hij schrijft al tien jaar voor Wikipedia en heeft vandaag de eer om uit handen van koning Willem-Alexander de Erasmusprijs te ontvangen.

Omdat Wikipedia draait op vrijwilligers heeft de organisatie drie actieve leden uit de community gekozen die de prijs voor hen in ontvangst te nemen: Lodewijk, Adele Vrana uit Brazilie en de Amerikaanse Phoebe Ayers.

150.000 euro

De Erasmusprijs gaat elk jaar naar een persoon of instelling die een bijzondere bijdrage levert op cultureel, sociaal of wetenschappelijk gebied. Naast de prijs krijgt de winnaar 150.000 euro.

Dat betekent overigens niet dat Lodewijk dat in zijn zak kan steken. Wikipedia stopt het geld in een potje waaruit projecten van vrijwilligers worden betaald.

Achter Wikipedia zit een grote gemeenschap van tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd meeschrijven aan de online encyclopedie. Voor Lodewijk is het een hobby naast zijn werk. "Sommige mensen spelen als ze tijd over hebben online een spelletje of kijken voetbal of zoiets". zegt hij. "Ik schrijf dan iets voor Wikipedia. Het is heel vrijblijvend, maar je voelt toch een soort verantwoordelijkheid. Je wil dat de kwaliteit gewoon goed is."

"De ene week zit ik er drie uur aan, maar soms ook twintig uur. Ik heb laatst bijvoorbeeld een fotowedstrijd georganiseerd. Dan tikt het wel aan." En dat is niet zomaar een fotowedstrijd, het is de grootste ter wereld: Wiki Loves Monuments.

Tomatensoep

Trots is Lodewijk op een dossier waar hij met een groep anderen aan werkt. "We schrijven pagina's voor alle Tweede Kamerleden die Nederland ooit gehad heeft. Nu zijn we bij de 'J' van Jansen. Dan zit je toch al op de 4000 pagina's. Dat is stiekem wel echt gaaf."

Maar hij heeft ook aan minder serieuze pagina's geschreven. "In het begin bestonden bij hele eenvoudige woorden nog geen artikelen. Bijvoorbeeld over tomatensoep. Dat heb ik toen maar geschreven. Maar naderhand denk je echt, waar gaat dit nou over."

Je kent het wel: je ziet een blauw linkje en dan klik je door naar een artikel. Als ik een rood linkje zie, zie ik een uitdaging.

Lodewijk Gelauff

Soms wordt er ook 'vandalisme gepleegd', zoals Lodewijk het noemt. Dan staan er bijvoorbeeld scheldwoorden in een artikel, of er komt een nep artikel online. "Maar dat staat er niet lang op. Daar hebben we een goede neus voor. En er is structureel een controle op dingen die worden aangeleverd door anonieme bronnen."

Hij wil vooral mensen oproepen om mee te doen: "Zie je een fout, klik dan op bewerken. Denk niet alleen 'dat kan beter' maar pas het aan."

Deel artikel: