Molenbeek

Zo is het in Molenbeek, de beruchtste plek van Europa

Hoofdstad van de haat, broeinest van het kwaad, vrijhaven voor terroristen: dat horen we over het Brusselse Sint-Jans Molenbeek. Gisteren werd de gemeente binnenstebuiten gekeerd met huiszoekingen en politieacties. Bij vrijwel elke terroristische aanslag in Europa de laatste jaren is er een link met Molenbeek.

Dat geldt ook voor de meest recente terreuraanval: twee daders van de aanslagen van Parijs komen uit Molenbeek en planden de aanvallen deels daar vandaan. Met jongerenwerker Bashir maakten we een rondje door de meest besproken gemeente van Europa:

"Molenbeek is een monster geworden in de ogen van veel Belgen. En nu ook internationaal."

Jongerenwerker Bashir in Molenbeek
Thomas met jongerenwerker Bashir

Waarom er zo veel jihadisten uit Molenbeek komen? Het is een beetje een vergeten gemeente, zegt onze correspondent Joris van Poppel. "Vergeten door de Belgische politiek, er is te weinig geld geïnvesteerd, er is te weinig politie naar toe gegaan en tegelijkertijd zijn er wel heel veel ronselaars naar Molenbeek gekomen. Die troffen hier veel kansarme jongeren aan, er is een hoge jeugdwerkloosheid. Ze hebben die jongeren verleid om naar Syrië te gaan."

Hier vertrekken nog steeds, en steeds meer, jongeren naar Syrië.

NOS-correspondent Joris van Poppel

In België heeft de overheid het aantal Syriëgangers onder controle gekregen, zegt Joris. Terwijl in de Brusselse gemeente het aantal extremisten groeit. "Er is vanuit Molenbeek een tegenovergestelde beweging. Hier vertrekken nog steeds, en ook steeds meer, jongeren naar Syrië."

Missie mislukt?

Johan Leman werkt al 35 jaar in Molenbeek bij integratiecentrum Foyer, waar hij strijdt voor integratie en gelijke kansen voor jongeren. Dat er twee daders uit Molenbeek komen is voor hem een flinke tegenvaller: "Dan denk ik lap! In één klap ga je weer drie jaar achteruit."

'Ik hoor dat ik in de hoofdstad van het jihadisme woon, wist ik niet'

Deel artikel: