NOS Op 3
ANP

Bloedbanken in Frankrijk worden bestormd door vrijwilligers. Na de aanslagen in Parijs willen enorm veel mensen hun bloed afstaan, zegt de Franse organisatie die het bloed verzamelt tegen radiozender Europe 1.

Parijzenaren in de rij om bloed te doneren

De Franse bloedbanken vroegen mensen op sociale media via de hashtags #dondusang en #JeDonnePourParis om te doneren. Mensen kunnen zich ook melden via de site dondusang.net, maar inmiddels is de aanwas zo groot dat de site soms onbereikbaar is.

Vooral in de regio Ile-de-France, waarin Parijs ligt, wordt overweldigend gedoneerd. Niet alleen door Parijzenaars zelf, ook door toeristen. En dat merkte de Nederlandse Eline, die in Parijs woont. Ze werd vanmiddag weggestuurd toen ze haar bloed wilde geven. "Er waren zoveel mensen op de been dat het niet nodig was."

De Nederlandse bloedvoorziener Sanquin hoeft voorlopig dus niet bij te springen. Volgens woordvoerder Robert Heckert zijn alle bloedbanken in Europa zelfvoorzienend. "Als er echt een tekort is kunnen andere landen bijspringen. Vooralsnog hebben wij daar geen verzoek voor gekregen."

Het verbaast hem ook niet dat er nu zo’n grote toestroom van donors in Parijs is. "Donors hebben een groot verantwoordelijkheidsgevoel."

De Franse bloedbanken zijn blij met de lange rijen voor hun deur. "Als we in staat waren om met deze situatie om te gaan, konden we de komende weken of zelfs maanden vooruit met het aangeboden bloed." En de mensen die weggestuurd worden? Die kunnen een document invullen waarin ze beloven terug te komen om alsnog bloed te doneren.

STER reclame