NOS Op 3
EPA

Frankrijk werd gisteravond opgeschrikt door een golf van terreur. Op ten minste vijf plekken werden aanslagen gepleegd in de hoofdstad Parijs. Hieronder houden we het overzicht voor je bij. Eerst het laatste nieuws, daaronder een reconstructie van gisteravond.

Het laatste nieuws

Bij terreuraanslagen in Parijs zijn gisteren 127 doden gevallen. Dat meldt het Franse ministerie van Justitie. Ruim 300 mensen liggen nog in het ziekenhuis, van wie 80 in kritieke toestand verkeren. 

Onder de gewonden zijn drie Nederlanders, twee mannen en een vrouw. Twee van hen zijn zwaargewond, de ander is lichtgewond. Omdat niet alle Nederlanders die naar Frankrijk gaan zich melden bij de ambassade, zouden meer Nederlanders onder de slachtoffers kunnen zijn.

De aanslagen vonden plaats op ten minste vijf plekken in Parijs. De meeste doden vielen in een theater waar een concert was. Daar vonden tientallen mensen de dood. 

NOS / Els Engel

Wie zitten hierachter?

IS heeft de aanslagen opgeëist. Volgens de Franse president Hollande zijn de aanslagen in het buitenland voorbereid, met hulp van handlangers in Frankrijk. IS waarschuwt in een ongedateerde video voor meer aanslagen. 

Drie daders zijn tot nu toe geïdentificeerd. Een van hen is officieel geïdentificeerd als Fransman. De andere twee hadden een paspoort bij zich, eentje een Syrisch en de ander een Egyptisch.

Premier Rutte reageerde stevig op de aanslagen.

Dit is wat er gisteravond gebeurde

Gisteravond werd in het Stade de France de wedstrijd Frankrijk - Duitsland gespeeld. Tijdens die wedstrijd was een harde knal te horen. Die werd in eerste instantie met luid gejuich ontvangen, omdat fans waarschijnlijk dachten dat het vuurwerk was. 

Achteraf blijkt dat een eerste zelfmoordterrorist zich dan net buiten het stadion heeft opgeblazen. Twee andere terroristen doen hetzelfde, ook buiten het stadion. Bij die aanslagen valt één dode. 

Rond die tijd openen ook mannen het vuur in een druk uitgaanscentrum in het tiende en elfde arrondissement. Met automatische geweren, op één plek vanuit een rijdende auto, wordt minutenlang op de terrassen van bars en restaurants geschoten. Op meerdere plekken worden bij elkaar bijna veertig mensen doodgeschoten.

Bataclan

Dan komen berichten binnen over een gijzeling in het theater Bataclan. Daar worden meer dan honderd mensen vastgehouden die bij een optreden van de Amerikaanse rockband Eagles of Death Metal zijn. De terroristen schieten met kalasjnikovs willekeurig op de mensen daar.

Beelden van de inval in het theater

Als een speciale eenheid binnenvalt, blazen drie terroristen zich op. Eén wordt doodgeschoten door agenten. In het theater liggen tientallen doden. Een Amerikaanse journalist was bij het concert, maar kan ontkomen. Later doet hij zijn verhaal op CNN. 

Als de interlandwedstrijd in het Stade de France is afgelopen, mogen toeschouwers via bepaalde uitgangen naar buiten. Maar het duurt even voor dat op gang komt, tientallen mensen blijven hangen op het veld.

President Holland heeft dan al de noodtoestand afgekondigd. Misschien lopen er nog daders rond, en er wordt ook naar medeplichtigen gezocht.  

Scholen, musea, bibliotheken en zwembaden blijven vandaag dicht. En ook het concert van U2 vanavond in Parijs gaat niet door.

STER reclame