Een leger nepaccounts

Kunstenaar maakt 20.000 nepaccounts op Facebook uit protest

Het kopen van likes en volgers op social media is voor veel bekende mensen en bedrijven de normaalste zaak van de wereld geworden. Maar de Nederlandse kunstenaar Constant Dullaart vindt dit belachelijk en volgens hem zou dit moeten stoppen. Daarom gaat hij de strijd aan met iedereen die hieraan meedoet.

Dullaart is bezig om 20.000 nepaccounts aan te maken. Hiermee wil hij onbekende personen of bedrijven massaal gaan liken en volgen, zodat ze op gaan vallen en populair worden. "Een soort ethische commissie van bijvoorbeeld kunstenaars en filosofen moet gaan bepalen welke personen of bedrijven dat verdienen."

Met zijn actie protesteert Dullaart tegen het afkopen van populariteit op social media door nep-accounts.

Constant Dullaart presenteert zijn project dinsdagavond in Frankfurt

"Ik ben het zat dat alles afgemeten wordt aan het aantal likes of volgers. Heeft een andere kunstenaar meer volgers? Dan is hij populairder."

Constant Dullaart

Dullaart vindt het irritant dat aantallen zo belangrijk zijn geworden, vooral omdat veel volgers niet eens echt bestaan. "De New York Times heeft bijvoorbeeld ooit een bericht geschreven over kunst op Instagram." De schrijfster wist dat die kunstenaars tienduizenden nepvolgers hadden. "Dat had ik haar verteld: die volgers waren van mij. Maar ze schreef het toch niet op, ze bleef doen alsof ze echt heel populair waren."

Volgens Dullaart zijn het niet alleen bekende personen die volgers kopen. "Ook nieuwsmedia en politieke partijen doen het". Welke dat zijn, zegt hij niet. "Want dat is lullig."

Een website waar je Facebook-likes kunt kopen

'In elk leger sneuvelen wel eens soldaten'

Facebook verwijdert nepaccounts normaal gesproken. Maar Dullaart omzeilt het detectiesysteem van Facebook door telefoonnummers te kopen in bijvoorbeeld Bangladesh of op de Filipijnen, en het account aan dat nummer te koppelen. Dan lijken het individuele personen.

Of het gaat lukken om 20.000 'soldaten' te maken, is niet zeker. Facebook is namelijk vrij streng als het om de echtheid van accounts gaat. "Ik vind het niet erg als er af en toe een account verwijderd wordt. Het is een leger, en in elk leger sneuvelen wel eens soldaten. Ik ga niet geheimzinnig doen over wat ik doe: dat zou het tegenovergestelde zijn van wat ik wil bereiken."

Deel artikel: