Je moet gaan betalen voor Tinder-apps

Tinder naar de beurs: wat is jouw swipe-duim waard?

Links, links, rechts, links, links. Zo'n 9 miljoen mensen duimen dagelijks foto's weg op Tinder. Dus flirten de makers al een tijdje met beurshandelaren op Wall Street. Gisteren werd het papierwerk gepubliceerd voor een beursgang van het bedrijf achter Tinder. De grote vraag: hoeveel is jouw zoektocht naar liefde waard?

Dat is nog een groot vraagteken volgens blogger Eric Klaassen, die schrijft over datingsites: "Tinder is pas net begonnen met het winstgevend maken van hun app. Dus daar zou ik als belegger nog niet echt warm voor lopen." Wereldwijd betalen zo'n 300.000 mensen voor bijvoorbeeld extra swipes.

Tinder, Lexa, OkCupid

Toch moet de beursgang van de Match Group, het moederbedrijf van Tinder, 500 miljoen euro opbrengen: "Dat komt omdat niet alleen Tinder naar de beurs gaat, maar ook 45 andere merken", legt Klaassen uit: "Onder de Match Group vallen enorm veel andere datingsites die wel bewezen winstgevend zijn. Ook zelfs Nederlandse datingsites zoals Lexa."

Om Tinder winstgevend te maken moeten de makers nog hard aan de slag, denkt Klaassen: "Datingapps zijn behoorlijk hype-gevoelig. Zo komt nu bijvoorbeeld Happn sterk op. Ook Inner Circle is nu erg populair onder mensen die 'Tinder-moe' zijn. Tot nu toe gaat het goed met Tinder, maar het blijft oppassen."

Betaalfuncties in de app hebben volgens Klaassen ook invloed op het aanbod op de app: "Dat zie je bijvoorbeeld bij Badoo, dat op verschillende punten in de app geld kan verdienen. Je merkt dan dat het aanbod verschraalt."

  • NOS
    Zo kun je betalen voor extra swipes op Tinder
  • Happn
    Happn is stilletjes aan een flinke concurent aan het worden voor Tinder

Privacy

Een andere manier om geld te verdienen met Tinder is het verkopen van de gebruikersdata. "Dat zie ik niet gebeuren", zegt Klaassen: "Ze hebben beloofd om te data niet te verkopen. Dat ligt ook erg gevoelig."

Volgens jurist Olav Wagenaar van DAS liggen er privacy-zorgen op de loer: "Tinder weet ontzettend veel en heeft ook gevoelige informatie. Je ziet hoe vervelend het kan zijn als die informatie op straat komt te liggen, bijvoorbeeld bij de Ashley Madison-hack. Daar moeten ze heel goed op letten en zich aan de wet houden. Daar verandert de beursgang weinig aan."

Deel artikel: