3FM / Ben Houdijk

'Toen ik in Homs aankwam, stond mijn hart even stil'

Nog maar één granaatinslag per dag. Zo omschrijft Merlijn Stoffels van het Rode Kruis de situatie rond de Syrische stad Homs op dit moment. Hij nam 3FM-dj Paul Rabbering mee naar het land om te laten zien wat het Rode Kruis op dit moment kan doen om jongeren in het gebied te helpen.

Ik heb me niet onveilig gevoeld. Ik voel me oké omdat de Syriërs daar zich oké voelen. Je neemt dat gevoel over.

Paul Rabbering - dj 3FM

Paul laat zich samen met dj's Domien Verschuren en Giel Beelen eind december tijdens Serious Request opsluiten om geld in te zamelen voor dit doel. We spraken met Paul over zijn ervaringen in Syrië.

3FM-dj Paul Rabbering reisde met het Rode Kruis naar Syrië

Eind september begon Rusland met bombardementen op doelen van IS in Syrië. Vooral om zittend president Assad te ondersteunen. Daardoor is het op sommige plekken rustiger geworden en kan het Rode Kruis wat meer doen dan alleen noodhulp bieden.

Toch waarschuwt de hulporganisatie: "Er vallen veel burgerslachtoffers bij die bombardementen", zegt Merlijn Stoffels. "Het Rode Kruis ziet daarom veel liever dat de strijdende partijen gaan onderhandelen. Er is nog een lange weg te gaan, maar wij willen vrede."

Wie vecht er nou tegen wie? Begin oktober legden wij het je uit.

Volgens Stoffels verschilt het per dag, maar is het in het gebied tussen Damascus en Homs rustiger dan de afgelopen jaren. "Het is nu mogelijk om naar Homs te rijden. En je ziet dat mensen terugkeren. Zo'n kapotgeschoten stad komt weer tot leven."

Deel artikel: