SeaWorld stopt met omstreden orkashows

Attractiepark SeaWorld in het Amerikaanse San Diego stopt vanaf 2017 met hun bekende maar ook omstreden orkashow, meldt San Diego Union-Tribune. Volgens de krant blijkt uit nieuwe plannen van het park dat de dieren alleen nog maar een "informatieve en educatieve rol gaan spelen".

SeaWorld had afgelopen jaren te maken met teruglopende bezoekersaantallen en halvering van hun beursaandeel na de documentaire Blackfish in 2013. Daarin lieten de makers de keerzijde zien van de vrolijke shows waarin de orca's allerlei trucjes doen.

"Propaganda", noemde SeaWorld het zelf. Ze maakten positieve commercials en zelfs een lijst met 69 redenen waarom we niks van Blackfish moesten geloven.

Toch wist het attractiepark daarmee het tij niet te keren. Zeker niet toen ook bekendheden als One Direction-zanger Harry Styles en acteur Matt Damon zich tegen het park keerden. De aandelenkoers van SeaWorld stortte in.

Om de actievoerders tegemoet te komen, kondigde SeaWorld vorige maand aan het orkaverblijf twee keer zo groot te willen maken. De autoriteiten in Californië hielden dit tegen. SeaWorld zou daarvoor eerst moeten stoppen met het fokken van de dieren in gevangenschap. Het attractiepark is het niet eens met deze regels en kondigde aan dit besluit aan te vechten.

Maar nu lijkt SeaWorld dus alsnog gehoor te geven aan de kritiek door de shows in hun park in San Diego te schrappen. Of de veranderingen daar ook betekenen dat de orka's in de andere Amerikaanse parken straks geen trucjes meer hoeven te doen, is nog niet duidelijk.

Deel artikel: