Black - The Movie

Brusselse film Black niet te zien in... Brussel

Meerdere Brusselse bioscopen laten de film Black, die gaat over straatbendes in de hoofdstad van België, niet zien. De film is grotendeels opgenomen in de overwegend donkere wijk Matogne - en twee bioscopen daar willen hem niet laten zien uit angst voor rellen in en buiten de zaal. Drie of vier andere Belgische bioscopen weren de film ook.

"Het is een film over straatgeweld", vertelt de Belgische filmjournalist Steven Tuffin van Vertigo. "De regisseurs hebben mij verteld dat in er in Brussel tientallen jeugdbendes zijn."

In de film wordt veel geweld gebruikt, dus snapt hij wel dat die niet wordt vertoond in de wijk die de hoofdrol speelt: "Als die jongeren de film gaan kijken, kan ik mijzelf wel inbeelden dat die een beetje opgejut weer uit de bioscoop komen." Dat andere bioscopen de film bewust niet laten zien, vindt Tuffin onzin.

De regisseur van de film, Adil El Arbi, begrijpt het wel, maar vindt het ook een overdreven reactie van bioscopen. "Misschien dat de film een wat hoger risico heeft, maar je moet mensen toch minimaal de kans geven om de film te zien. Anders gaan we de volgende keer wel een K3 film maken."

El Arbi voelt zich niet verantwoordelijk voor eventuele rellen: "Als filmmaker moet je je films op een goede manier overbrengen. Wat individuen daarna doen is hun eigen verantwoordelijkheid."

  • Black - The movie
    Het meisje, Mavela, wordt verliefd Marwan, een jongen van een rivaliserende bende.
  • Black - The movie
    Geweld wordt in de film niet geschuwd
  • Black - The movie
    De film speelt zich voor een groot deel af in de wijk Matonge.

De film is gebaseerd op de boeken Black en Back van Dirk Bracke, die op zijn beurt weer is geïnspireerd door gesprekken met bendeleden en politie. De scènes die je in de film ziet, zijn voor een gedeelte gebaseerd op de werkelijkheid. "Jan met de pet op straat zal nooit wat van die wereld zien, maar hij is er wel degelijk", vertelt El Arbi.

Je krijgt een kant van Brussel te zien die je als Vlaming bijna niet kent.

Filmjournalist Steven Tuffin

De film gaat vanavond in première en is vanaf woensdag te zien voor het grote publiek, dan wordt ook duidelijk of het een succes wordt. "We zullen wel zien of hij twee weken of twee maanden in de bios blijft", zegt El Arbi.

Hollywood is enthousiast, daar hebben de grootste producenten als Warner Bros en Universal de film al gezien. Volgende week vliegen de twee regisseurs El Arbi en Fallah naar Los Angeles om te praten met meerdere filmstudio's. "Het is een droom die werkelijkheid wordt."

The sky is the limit

Regisseur Adil El Arbi over zijn toekomstdromen

Bij de bioscoop Kinepolis in Brussel laten ze eerst een inleidend filmpje van El Arbi en Fallah zien. Daarin benadrukken ze dat de film een wereld uit Brussel laat zien, maar ook een gedeelte fictie is.

Filmdistributeur Kinepolis laat weten dat de film in tenminste vijf of zes bioscopen is geweigerd. Voor de rest van België is de film geen probleem en wordt hij gewoon gedraaid.

Deel artikel: