Flickr - Koen Peters

'Tivoli is zonder meer een succes'

'Tivoli aanzienlijk financieel risico voor Utrecht', 'Muziekpaleis Utrecht is financiële flop'. Gaat niet echt lekker daar in Utrecht. Toch? Financieel gezien is het inderdaad nog geen succesverhaal: de kosten van de bouw van het enorme complex vielen veel hoger uit dan voorspeld.

En als het zo door gaat, komen ze 1,7 miljoen euro tekort. Per jaar. Toch maken ze zich bij Tivoli weinig zorgen.

Sterker nog, de directeur van TivoliVredenburg wordt een beetje moe van weer een negatief rapport over het muziekpodium. "Dit rapport is een herhaling van zetten, dit zegt niets anders dan onze jaarverslagen," zegt Frans Vreeke. “Wij gaan binnenkort onze miljoenste bezoeker verwelkomen. Die hadden we pas na twee jaar verwacht, maar dat gaan we nu al na vijftien maanden bereiken.”

ANP
Bezoekers in TivoliVredenburg

Ook bij de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals is er geen reden voor paniek over Tivoli: "Ja, de exploitatiekosten zijn enorm. Maar qua programma en bezoekersaantallen, gaat het als de brandweer", zegt directeur Berend Schans.

Nog meer bezoekers

Toch moet het volgens de Rekenkamer nog een stuk drukker worden in Utrecht, er moeten nog meer betalende bezoekers komen. Daar hebben ze bij Tivoli al ideeën over. Onder meer door anders te gaan programmeren. Naast muziek, moeten er ook meer lezingen, debatten, maar ook comedy-voorstellingen komen.

Gewoon meer populaire acts binnen halen, is niet echt een optie. Daarvoor zijn er te weinig geschikte acts, zegt Tivoli-directeur Vreeke. "Qua muziek is er een beperkende factor in het aanbod. We kunnen niet zo maar even twee uitverkochte concerten in de week er bij doen, want dat aanbod is er gewoon niet."

Het lijkt alsof het voor geen meter loopt daar, maar dat beeld klopt echt niet.

Atze de Vrieze, muziekjournalist

Betere acts

Op financieel gebied mag het nieuwe muziekcentrum dan nog geen succes zijn, inhoudelijk is dat het wel, zegt muziekjournalist Atze de Vrieze. "Er zijn meer interessante optredens, er komen meer interessante namen. Ook namen waar mensen van buiten Utrecht naar toe komen. Dat was in oude Tivoli veel minder aan de orde."

Hij ziet kansen voor de toekomst in de dancefeesten die er georganiseerd worden. "Die doen het heel goed. Daar worden nu een of twee zalen gebruikt, dat kunnen er meer worden. Daar zit zeker een groeimogelijkheid." De Vrieze vervolgt: "Het lijkt alsof het voor geen meter loopt daar, maar dat beeld klopt echt niet."

Deel artikel: