#Zeghet: "Hij zette me klem en greep in mijn kruis"

Afgelopen donderdag was cabaretière Anke Laterveer te gast bij Pauw. Ze vertelde dat een man die ze nog maar kort kende handtastelijk werd en probeerde haar te verkrachten. Anke deed aangifte, maar daar werd uiteindelijk niets mee gedaan. Daar baalt ze van, dus roept ze andere mensen op ook hún verhalen te vertellen.

Na de uitzending van Pauw werd veel gereageerd op het verhaal van Anke, dus bedacht ze vannacht de hashtag #zeghet.

En nu gaat het keihard. Mensen delen massaal verhalen die ze tot voor kort nog niet openbaar durfden te maken. Binnen no-time werd de hashtag trending topic op Twitter.

Een analyse van de tweets met #zeghet erin

'Onthullen kan tegen je werken'

Wat er nu online gebeurt is de meest effectieve actie die Iva Bicanic, hoofd van het Centrum Seksueel Geweld, in 20 jaar tijd heeft gezien. "Op zich is het goed, dat er over gesproken wordt, maar je verhaal of ervaring onthullen kan ook tegen je werken. Als je het zegt, loop je helaas het risico op negatieve reacties. En dat werkt verwerking tegen."

Haar advies is om naar het Centrum Seksueel Geweld te gaan als je kortgeleden (ongeveer een week) slachtoffers bent geworden van seksueel geweld. Is het langer geleden, probeer dan een effectieve trauma-behandeling te krijgen, zegt Iva.

Voor de mensen die de behoefte hebben om hun ervaring nu te delen zegt Iva: "Denk goed na waarom je het wil delen, met wie en wat voor reactie je verwacht. Doe dat als je verwacht dat die positief is."

1 op de 8

Vandaag begint ook een grote campagne van Slachtofferhulp: Verbreek de Stilte. En dat is precies wat de honderden mensen op Twitter doen. Ze komen naar buiten met verhalen over fysiek, seksueel en psychisch geweld.

Uit cijfers van het Centrum Seksueel geweld blijkt dat 1 op de 8 Nederlandse vrouwen ooit is verkracht. Bij mannen ligt dat aantal lager: 1 op de 25. De schatting is dan ook dat per jaar 100.000 mensen worden verkracht. 90 procent van de slachtoffers is vrouwelijk.

Verbreek de stilte

"Seksueel misbruik of geweld in welke vorm dan ook is iets waar we ons allemaal druk over moeten maken", zegt Alexandra Houbiers van Slachtofferhulp. "Aanpakken en doorbreken van misbruik en geweld is een maatschappelijke opdracht, die we met z'n allen moeten oppakken."

Mensen durven vaak niet te spreken over wat ze is overkomen. "Daarvoor is er dus de hulplijn. Onder het motto: laat wat je is overkomen je leven niet bepalen, helpen we de mensen naar de hulp die zij in hun situatie nodig hebben."

Deel artikel: