Als de traangasgranaten door de lucht vliegen en de ambulances af en aan rijden in Ramallah, dan denk je niet meteen aan een bloeiende economie in de Palestijnse gebieden. Toch is die er. Goederen in- en uitvoeren is soms onmogelijk, maar ICT-bedrijven hebben veel minder last van de onrust. En dus doen dat soort bedrijfjes in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever goede zaken.
De Palestijnse delegatie die vandaag Nederland bezoekt bestaat niet alleen uit president Abbas en andere politici, maar er zijn ook van dat soort jonge ICT-bedrijfjes bij.
Doorwerken bij geweld
"Zelfs als het geweld losbarst, hebben we een backup om toch onze diensten aan te bieden." Zegt Ahmed AbuShaban. Een van de oprichters van Unit One, een ICT-bedrijf in Gaza. "Als het aan ons ligt worden we het grootste ICT-bedrijf in het Midden-Oosten." Als het internet uitvalt, dan heeft Abuhaban overigens wel een probleem, zegt hij.
Hoe ik de toekomst zie? Hoopvol!
Ook bij het bedrijf Exalt in Ramallah hoor je vooral positieve geluiden. Directeur Tareq Mayaah: "We hebben opdrachtgevers over de hele wereld. In Nederland, maar ook in Israël." Mayaah is een van ICT'ers die deel uitmaakt van de Palestijnse delegatie. Het bezoek aan Den Haag moet de banden tussen Nederland en de Palestijnse gebieden versterken.
Palestijnse jongeren die gaan studeren, kiezen vaker voor een richting in de ICT. Dan hebben ze een grotere kans op een baan. Een baan die ze kennis laat maken met internationale bedrijven.
Zoals bij Fanack.com, waarvan de Nederlandse projectleider Homayun Zahidi op het punt stond een project uit te besteden aan een Nederlands softwarebedrijf, toen iemand hem tipte eens te kijken naar Palestijnse bedrijven.
'Veel goedkoper'
"Het bedrijf Exalt in Ramallah had de beste papieren. Ze zijn professioneel en de helft goedkoper dan een Nederlands bedrijf", zegt Zahidi. "En de culturele verschillen zijn kleiner dan met een land als bijvoorbeeld India."
Ook softwarebedrijf Unit One -in het veel geslotener Gaza- doet zaken in Nederland. Ahmed maakt zich weleens zorgen, maar hij blijft positief. "Als we alleen naar de politieke situatie kijken, dan hoeven we niets goeds te verwachten. Maar er wacht ons een mooie toekomst, omdat wij dat als bedrijf willen. En daar werken we voor."